İklim Değişikliği’nin öngörülemeyen etkileri her geçen gün daha da gözle görünür olmaya başladı. Çin, şu anda kaydedilen tarihinin gelmiş geçmiş en sıcak yazını yaşıyor. Nehirlerde kurumalar, elektrik üretiminde aksamalar ve tarım ürünlerinin zarar görmesi, Çin’in karşı karşıya olduğu felaketlerden yalnızca bir kaçı.
Çin, son bir kaç aydır, 1961’de hava durumu kayıtları almaya başladığından beri kayda alınmış en şiddetli sıcak hava dalgası ile mücadele ediyor. Çin’de geçtiğimiz aylarda ortalama sıcaklık 40°C olarak kayıtlara geçti. Birkaç yerleşim yerinde yerel tatlı su kaynakları tamamen kurudu ve içme suyunun kamyonlarla taşınması gerekti. Sonuç olarak doğadan güçlü olmayı başaramayan Çin, 19 Ağustos’ta “ulusal kuraklık alarmı” ilan etti.
Küresel ısınmanın insanoğlunu, yavaşça kaynayan kazan içindeki kurbağa misali yavaşça kaynattığı gerçeği beklenmedik coğrafyalarda, beklenmedik şekillerde; ama giderek artan etkilerle karşımıza çıkıyor.
TARIM ALANINDA SORUNLAR YAŞANIYOR
Aşırı sıcaklıkla beraber gelen kuraklık Çin’deki tarım alanlarını kastı kavurdu. Çin Ulusal Hava ajansına göre, Çin’in yoğun nüfuslu doğu bölgelerinden merkezi tarım eyaletleri boyunca doğu Tibet’e kadar olan kuraklık koşulları “önemli ölçüde arttı”.
Yerel makamlar, hane halkı ve hayvancılık için bulabilecekleri “mevcut tüm su kaynaklarını kullanma” talimatı verdi.
Çin hem pirinç üretiminde hem de tüketiminde dünya lideri. Özellikle de Güney Çin’de pirincin mevcut konumu ve çiçeklenmesi, mahsuller sıcaklık ve nem değişikliklerine duyarlı olduğundan, toplam üretim için çok önemli.
Yüksek sıcaklıklar ve kuraklık, tüm bitkilerin olgunlaşma hızını etkileyecektir. Üretim azalacağından ve tüketim sabit kalacağından, ilerleyen zamanlarda Çin’in yurt dışından tarım ürünleri ithalatını artırma olasılığı yüksek görünüyor.
Çin’in en uzun ve en büyük nehri olan Yangtze’nin üst kesimlerinde yer alan Sichuan, zengin su kaynakları ile ünlü. Fakat bu zengin su kaynaklarına rağmen, yalnızca Sichuan’da 47.000 hektar mahsulün tamamen ortadan kaybolduğu ve 433.000 hektarın daha zarar gördüğü bildiriliyor.
YAPAY BULUT ÜRETMEYE ÇALIŞIYORLAR
Çin yetkilileri, sıcak hava dalgasının tarıma olan etkisini azaltmak için çözüm arama girişimlerini de bir yandan hızlandırdı. Yapay bulut üretme dahil pek çok çabanın yanında, Çin Tarım Bakanlığı’nın yerel makamları, kuraklık nedeniyle hasat kaybı yaşayan bölgelere tohum ve gübre gibi yardım malzemeleri dağıtmak için görevlendirdi. Ayrıca çiftçileri de kısa bir büyüme döngüsüne sahip mahsullere geçmeye davet etti.
Çin Meteoroloji İdaresi tarafından önümüzdeki iki hafta için kurak dönem tahmini göz önüne alındığında, Bakanlık, başlıca tahıl üreten eyaletlere 10 uzman ekip ve 12 destek teknisyeni grubu da gönderdi.
ÇİNLİ BAKAN YARDIMCISI: “DURUM KORKUNÇ”
Sıcak hava dalgası Çin’in elektrik üretimini de etkiledi. Sichuan eyaleti, Yangtze nehrine kurduğu hidroelektrik santralleri ile eyaletin elektrik enerjisinin %80’ini elde ediyor.

Yangtze Nehri’ndeki kuruma yüzünden artık şehirde elektrik kesintileri baş göstermeye başladı. Elektrik kesintilerinden etkilenen çiftliklerde binlerce kümes hayvanı ve balık öldü.
Çin Su Kaynakları Bakanlığı Bakan Yardımcısı Liu Weiping, düzenlediği basın toplantısında, “Yangtze Nehri’nin yukarı kesimlerindeki rezervlerin durumu korkunç.” dedi ve gelecek aylarda durumun iyileşmeyeceğinin sinyallerini verdi.
Bunların yanı sıra, enerji isteğini karşılamak amacıyla Çin’deki termik santraller enerji üretimlerini arttırdı.
Tüm bu önlemlerin sonucunda ise olarak karbon salınımı da artmış bulunmakta. Bu durumun, zaten her şeyin sebebi olan küresel ısınmaya fazladan olumsuz etkileri olacağı düşünülüyor.
Sichuan’ın eyalet başkenti Chengdu’daki enerji tasarrufu için metro istasyonları ve trenler, enerji tasarrufu için tepe ışıklarını kapatırken, komşu bir şehir olan Dazhou’daki ofis binalarından klima kullanımı kısıtlandı.
Eyalet ayrıca fabrikalara 15 ila 20 Ağustos tarihleri arasında faaliyetlerini askıya alma emri verdi. Dünya’nın en büyük batarya üreticileri olan Toyota ve Foxconn, bu emir kapsamında üretimine ara veren firmalar arasında. Apple için batarya üreten bu firmaların üretimlerini durdurması, önümüzdeki aylarda Apple’ın üretim zincirine hasar vereceği öngörülüyor. Bu küresel ısınmanın dolaylı yoldan üretim zincirine etkilerinin en yakın örneği.
Görünen o ki, dünya ekonomisi yıllar önce aştığını sandığı coğrafik sınırı hala aşamamış. Küresel ısınma ekonomiler için önümüzdeki yıllarda bu coğrafik sınırı belirleyecek ve bu sınırı geçemezsek çok büyük yıkımlarla karşılaşacağız.
Çin’deki sıcak hava dalgasının üretim ve tüketim zincirlerindeki etkileri, tüm ülkeler için bir örnek niteliğinde.