Arnavutluk lideri, ülkesini siber saldırılarla hedef almakla suçladığı İran ile tüm diplomatik ilişkilerin “derhal” kesildiğini açıkladı. Hükümet, ülkeyi terk etmeleri için İranlı elçilik çalışanlarına 24 saat süre verdi. Gerginliğin sebebi ise NATO – Doğu çatışmasına kadar dayanıyor. İşte detaylar…
Arnavutluk, İran’la diplomatik ilişkilerini sonlandırdığnı açıkladı. Arnavutluk hükümeti, tüm İranlı diplomatlara ve büyükelçilik personeline ülkeyi 24 saat içinde terk etme emri verdiğini açıkladı.
Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, kararın İran’ın “siber saldırılarının” hemen ardından yaşandığını vurguladı.
“İLİŞKİLERİ DERHAL YÜRÜRLÜKTEN KALDIRDIK”
Arnavutluk lideri, İran’ı ülkesine karşı büyük bir siber saldırı başlatmakla suçladı. Yaptığı açıklamada, Arnavutluk’un İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini söyledi.
Rama, “Bakanlar Kurulu, İran İslam Cumhuriyeti ile diplomatik ilişkilerin derhal yürürlükten kaldırılmasına karar verdi” dedi.
Rama’nın resmi hesaplarından yaptığı açıklamaya göre, Arnavutluk 15 Temmuz’da kamu hizmetlerini felç etmek ve hükümet sistemlerinden gelen verileri ve elektronik iletişimleri hacklemek amacıyla dijital altyapıya yönelik ağır bir siber saldırının hedefi oldu.
Arnavutluk lideri sözlerine şöyle devam etti: “Söz konusu saldırı başarısız oldu. Saldırganın hedeflerine kıyasla aldığımız hasar kabul edilebilir düzeyde. Tüm sistemler tamamen çalışır durumda geri döndü ve verilerin geri dönüşü olmayan bir şekilde silinmesi senaryosu gerçekleşmedi.”
GERGİNLİĞİN SEBEBİ NE?
Arnavutluk İran ile yıllardır, İranlı muhalif grup İran Halk Mücahitleri’ni (MEK) topraklarında barındırmasından kaynaklanan gerginlikler yaşıyor.
Muhalif grup, Irak’taki karargahlarının İran tarafından yok edilmesinin ardından 2013’te Arnavutluk’a yerleşmişti.
MEK’in siyasi kanadı olan İran Ulusal Direniş Konseyi ise karargahını Fransa’nın başkenti Paris yakınlarındaki Auvers-sur-Oise’de kurdu.
BATI VE İRAN’IN ARASI NÜKLEER MÜZAKERELER SÜRERKEN AÇILACAK
Tıpkı Fransa gibi Arnavutluk da (2009’dan beri) NATO üyesi.
Yaşanan siber saldırılar ve İranlı diplomatların bir NATO üyesi tarafından sınır dışı edilmesi, ABD, İngiltere, Fransa, Çin, Rusya ve Almanya’nın dahil olduğu Tahran’ın nükleer programı hakkında devam eden müzakereleri düğümleyebilir.