Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin Dünya ekonomisindeki etkileri devam ediyor. Avrupa Bölgesinde yıllık enflasyon yüzde 10’lara yaklaşmış durumda. Hükümetler önlem almayan çalışsa dahi, durum hiç iç açıcı gözükmüyor.
Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın başlamasınının ardından Avrupa büyük bir enerji krizi içine girdi. Birçok çözüm önerisi olsa da henüz işe yarayıp yaramayacakları belli değil.
“RUSYA BİR DİZİ KESİNLİĞİ YOK ETTİ”
Frankfurt’taki Handelsblatt Bankacılık Zirvesi’nde yaptığı konuşmada Deutsche Bank CEO’su Christian Sewing, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşının geçtiğimiz on yılda küresel ekonomik sistemin dayandığı “bir dizi kesinliği yok ettiğini” belirtti.
Sewing, AB’deki enflasyonunun rekor seviyelerde olmasının temel nedenlerini şöyle sıraladı: yakın zamanda azalması muhtemel olmayan ve küresel değer ve tedarik zincirlerini bozan büyük jeopolitik gerilimler nedeniyle küreselleşmenin durması, işgücü piyasasındaki darboğaz ve artan maliyetlere yol açan gaz ve elektrik kıtlığı.
YILLIK %8.9 ENFLASYON
Avrupa Birliği’nin 18 Ağustos’ta yayınladığı enflasyon raporuna göre, enflasyon yıllık bazda %8.9 bandında. Rapora göre Euro bölgesinde enflasyona sebep olan en büyük etken, enerji fiyatlarındaki artış. Enerji fiyatlarının ardından da yemek, alkol ve sigaradaki fiyat artışları da euro bölgesindeki enflasyonun başlıca sebeplerinden.
Avrupa’daki bazı ülkelerin enflasyonları aşağıdaki tabloda belirtiliyor. Tabloda belirtilen bu ülkeler, geçtiğimiz on yıl içindeki en yüksek enflasyon oranlarıyla karşı karşıya.

ALMANYA ÇÖZÜM ÜRETMEYE ÇALIŞIYOR
Almanya ekonomisi ikinci çeyrekte durgunluk yaşarken, üretici fiyatları enflasyonu Temmuz’da rekor seviyeye ulaştı. Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı, Avrupa Birliği’ni Rus enerji ve hammadde ithalatına olan bağımlılığını azaltma çabalarını hızlandırmaya zorladı.
Yüksek enflasyon karşısında, Avrupa Birliğinde bulunan ülkeler çözüm üretmek için birbirleri ile yarışa girmiş durumda. Geçtiğimiz pazar günü, Almanya hükümeti artan yaşam maliyetlerini hafifletmek amaçlı 65 milyar €’luk bir yardım paketi açıkladı. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz bu paketin açıklanması sırasında yaptığı konuşmada, yaklaşan soğuk kışa hazırlanmak için alınacak hızlı önlemlerin Almanya’nın “bu kışı atlatmasını” sağlayacağını söyledi.
Alman hükümetinin son yardım paketi ise, Rus enerji devi Gazprom’un üç günlük bir bakımdan sonra planlandığı gibi cumartesi günü Nord Stream 1 boru hattı üzerinden gaz dağıtımını yeniden başlatmayacağını açıklamasından iki gün sonra geldi. Yardım paketi benzin vergisinde indirim ve toplu taşıma biletilerini içeren toplam 30 milyar euroluk yardımı bulunduruyor.
Avrupa Komisyonu Başkanı Von der Leyen, Brüksel’de yaptığı konuşmada, “Düşük maliyetle elektrik üreten şirketlerin gelirlerine bir üst sınır önereceğiz. Düşük karbonlu enerji kaynakları, üretim maliyetlerini yansıtmayan beklenmedik gelirler üretiyor. Tüketicilerin yenilenebilir enerji kaynaklarının düşük maliyetlerinden yararlanma zamanı gelmiştir. dedi ve ekledi: “Bu nedenle, şu zamanlarda zorluk çeken insanlara ve işletmelere yardım etmek için bu beklenmedik karları yeniden yönlendirmeyi önereceğiz.”