ABD – Tayvan ilişkilerinde 1979’dan beri en kritik gelişme yaşanıyor!

ABD – Tayvan ilişkilerinde 1979’dan beri en kritik gelişme yaşanıyor!

ABD Tayvan’a gerçekleşecek olan milyarlarca dolarlık askeri destek ve Tayvan’la ilişkilerini resmi hale getirme yolunda ilk adımı gerçekleştirdi.


ABD Senatosu Çarşamba günü Tayvan’a doğrudan milyarlarca dolarlık askeri yardım sağlama ve ilişkileri daha resmi hale getirme yolunda ilk adımı attı ve Çin ile artan gerilimin ardından desteğini artırdı.

ABD’DEN TAYVAN’A BÜYÜK DESTEK

Amerika Birleşik Devletleri uzun yıllardır Tayvan’a silah satmakta.

Ancak yeni mevzuat ile dört yıl içinde ABD 4,5 milyar dolarlık güvenlik yardımı sağlayarak daha da ileri gidecek. Bu da Çin’i çileden çıkaracak bir adım.

Ayrıca mevzuat, adayı ele geçirmek için güç kullanması durumunda Çin’e yaptırımlar da içeriyor.

1979’DAN BU YANA EN BÜYÜK ADIM!

Bahse konu yasa, Taipei rejiminin ABD tarafından 1979’da tanınmasından beri iki ülkenin ilişkilerinde yaşanan en çarpıcı ilerleme olarak görülüyor.

Yasa yapıcılar bu yasayı Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişiminin ve Nancy Pelosi’nin Tayvan’a yapığı ziyarete misilleme olarak Çin’in, Tayvan’ın etrafında dünya kamuoyu tarafından bir işgal hazırlığı olarak görülen büyük bir dizi askeri tatbikat başlatmasına sebep olmasının ardından bahse konu bu “Tayvan Politikası Yasası”nı çıkarma gereği hisettiklerini ifade etti.

“ÇİN İLE GERİLİMİ ARTIRMA PEŞİNDE DEĞİLİZ”

Komiteye başkanlık eden Demokrat Partisi üyesi Senatör Bob Menendez , ABD’nin Çin ile savaş veya artan gerilim peşinde olmadığını, ancak açık görüşlü olunması gerektiğini söyledi.

Menendez, “Tayvan’ın işgal edilmesine karşı adayı güçlendiriyoruz. Tayvan’ın karşı karşıya olduğu varoluşsal tehditleri dikkatli ve stratejik bir şekilde azaltıyoruz, böylece Tayvan işgal edilemez hale geliyor.” dedi.

Komitedeki en üst düzey Cumhuriyetçi Senatör Jim Risch, “Tayvan’ın öz savunmasını çok geç olmadan desteklemek için şimdi harekete geçmemiz şart” dedi.

TASARI İMZALANMIŞ DEĞİL!

Beyaz Saray, Başkan Joe Biden’in tasarıyı imzalayıp imzalamayacağını söylemedi. Ancak sahip olduğu güçlü destek, Kongre’nin herhangi bir potansiyel vetoyu geçersiz kılabileceği anlamına geliyor.

Tayvan Devlet Başkanı Perşembe günü Tsai Ing-wen, ABD’ye Tayvan’a dostluğunu ve desteğini bir kez daha gösterdiği için içten şükranlarını sunduğunu söyledi.

Yasaya göre, ABD hala Tayvan’ı diplomatik olarak tanımayacak.

ÇİN ŞİDDETLE KARŞI ÇIKIYOR!

Çin, anakaradaki mağlup milliyetçilerin 1949’da kaçtığı adayı hala kendi toprakları olarak görmekte.

Canlı bir demokrasiye ve büyük bir ekonomik güce dönüşen Taipei’nin her türlü uluslararası meşruiyetine şiddetle karşı çıkıyor.

Şimdi resmi olarak adı Taipei Ekonomik ve Kültürel Temsilcilik Ofisi olan fiili büyükelçiliğin adı Tayvan Temsilciliği olarak değiştirilecek ve ABD hükümetine herhangi bir hükümetle olduğu gibi Tayvan ile etkileşim kurma talimatı verilecek.

NATO DIŞI ÖNEMLİ BİR MÜTTEFİK!

Tayvan’daki Amerikan Enstitüsü’nün direktörü olarak adlandırılan Taipei’deki en üst düzey ABD elçisi, ofisin temsilcisi olarak yeniden adlandırılacak ve bir ABD büyükelçisi gibi Senato tarafından onaylanması gerekecek.

Yasa aynı zamanda Tayvan’ı NATO dışı önemli bir müttefik olarak görecek.

Böylece ittifak dışındaki Tayvan, ABD askeri ortakları için Atlantik ötesindeki en yakın ülke statüsünde olacak.

ABD’DEN TAYVAN’A GARANTİ!

1979 tarihli Tayvan İlişkileri Yasası’ndan bu yana değişen dinamiklerin bir yansıması olarak bu tasarı, ABD’nin Tayvan’a, Çin’in saldırganlık eylemlerini caydırmaya elverişli silahlar sağlayacağını söylemekte.

Tayvan’a sağlanan 4,5 milyar dolarlık fona ek olarak yasa, Tayvan’a ABD silahları satın alması için 2 milyar dolarlık kredi garantisi de veriyor.

Ayrıca ABD’nin Tayvan’ın saldırıya uğraması halinde Tayvan’a doğrudan yardım edeceğini de garanti altına almış oluyor.

Böylece Biden yönetimi ABD’nin Tayvan ile ilgili uzun yıllardır süregelen belirsizliğini sona erdirmiş gibi görünüyor.

Kaynak:The Defense Post

Written by:

473 Posts

View All Posts
Follow Me :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası