İran dışişleri bakanı Perşembe günü yaptığı açıklamada, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’nün (SCO) daimi üyesi olmak için gerekli mutabakatın imzalandığını söyledi.
2005’te Şanghay İşbirliği Örgütü’ne gözlemci üye olarak katılan İran’ın tam üyelik süreci Eylül 2021’de başlatıldı. Perşembe günü ise daimi üye olmak için gerekli mutabakatın imzalanması gerçekleşti.
BATI YAPTIRIMLARINA KARŞI YENİ ÖNLEM!
İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emirabdullahiyan sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “İran, Şanghay İş Birliği Örgütü’ne tam üyelik belgesini imzalayarak, çeşitli ekonomik, ticari, transit ve enerji işbirliğinde yeni bir aşamaya girmiş oldu” dedi.
Geçen yıl, kurucu ağırlıkları Çin ve Rusya olan, hızla genişleyen Orta Asya güvenlik kurumu, İran’ın üyelik başvurusunu onaylarken, İranlı yöneticiler, İran’ın tartışmalı nükleer programı nedeniyle Batı’nın dayattığı yaptırımları önlemeye yönelik bir mekanizma oluşturmasına yardım etmeleri için üyelere çağrıda bulundu.
PUTİN’İN DE GÖRÜŞMEDE OLMASI BEKLENİYORDU AMA..
İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, örgütün zirvesine katılmak üzere Perşembe günü Özbekistan’ın İpek Yolu vahası Semerkant’taydı.
İran basınında çıkan haberlere göre ise, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyordu. Fakat yapılan görüşmede Vladimir Putin’in bulunmayışı sebebiyle görüşme Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi arasında gerçekleşti.
DAİMİ ÜYELİK BİRAZ ZAMAN ALACAK
2001 yılında Rusya, Çin ve Orta Asya’daki eski Sovyet devletleri konuşma ve müşterek fikir belirtme mekanizması olarak kurulan birlik, bölgedeki Batı etkisine karşı ağırlık olarak daha büyük bir rol oynamak amacıyla dört yıl önce Hindistan ve Pakistan’ı da kapsayacak şekilde genişledi.
Örgütün genel sekreter yardımcısı Grigory Logvinov, imzayı bildiren Rus devlet televizyonuna verdiği demeçte, İran’ın artık toplantılara katılabileceğini, ancak daimi üyeliğe ulaşmasının biraz zaman alacağını söyledi.
İRAN EKONOMİSİ KÖTÜ ETKİLENİYOR
İran ekonomisi, dönemin ABD Başkanı Donald Trump’ın, İran, Rusya ve Çin de dahil olmak üzere dünya güçleriyle nükleer anlaşmasını terk ettiği 2018’den bu yana sert bir darbe aldı.
İran ve ABD Başkanı Joe Biden’in yönetimi arasında aylarca süren dolaylı görüşmeler, İran’ın yaptırımların kaldırılması karşılığında nükleer programını durdurmayı kabul ettiği anlaşmayı yeniden canlandırmanın önündeki engeller yüzünden çıkmaza girdi.
ŞANGHAY BEŞLİSİ’NDEN İŞ BİRLİĞİ ÖRGÜTÜNE
Türkiye’nin de diyalog ortağı olarak içerisinde bulunduğu Şanghay İşbirliği Örgütü, ilk olarak Şanghay Beşlisi adıyla 1996’da Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan temsilcilerinin Çin’in Şanghay şehrinde bir araya gelerek Sınır Bölgelerinde Askeri Güvenin Derinleştirilmesi Anlaşması’nı imzalamasıyla kuruldu.
2001’de Özbekistan’ın da katılımıyla üye sayısı 6’ya çıktı. Böylece Şanghay Beşlisi’nin adı Şanghay İşbirliği Örgütü olarak değişti.
Pakistan ve Hindistan da daha sonra tam üye olarak örgüte kabul edildi.
Kaynak:Reuters