Rusya ekonomide kendi ayağına sıktı!

Rusya ekonomide kendi ayağına sıktı!

Devletlerin savaşlardan çıkarları oldukları gibi kaybettikleri de olur. Ukrayna’ya askeri harekat başlatan Rusya’nın ekonomisi üzerine yapılan tahminler de Rusyanın kaybedeceklerini göstermekte. Rusya’nın pandemiden önceki ekonomik seviyelere gelmesi en azından önümüzdeki 7 yıl boyunca mümkün görünmüyor. 


Alman derecelendirme kuruluşu Scope Ratings 15 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya ekonomisinin 2030 yılına kadar pandemi öncesi seviyelere ulaşamayacağını söyledi. Almanya gün içinde enerji krizine çözüm bulabilmek için, 3 Rus refineresine el koyduğunu açıklamıştı. 

KENDİLERİDE ZARAR GÖRÜYOR

Rusya: Enflasyon Grafiği Ağustos 2021- Ağustos 2022

Rusya-Ukrayna savaşı her ne kadar enerji konusunda Rusyaya çok bağımlı olan Avrupadaki krizi daha çok alevlendirmiş olsada, Rusya’nın kendiside sorunlar yaşamıyor değil. Ağustos ayında Rusyadaki enflasyon %14.3 seviyesindeydi. 

Şu an enerji sektöründeki sorunlara rağmen, Avrupadaki ortalama enflasyon %10 seviyelerindeydi. Rusya’nın stratejik güç olarak kullandığı enerjinin Avrupa da yarattığı enflasyon krizinden daha büyük bir enflasyonla mücadele etmek zorunda.

Grafikte de görüldüğü gibi, Rusya-Ukrayna savaşanın başlamasıyla birlikte, Rusya’daki enflasyon %17.8 ile çok yüksek bir seviyeye ulaşıyor. Scope’a göre, 2023’ün sonunda Rusya’nın Gayrisafi Yurtiçi Hasılat’ının (GSYH) 2021 seviyelerinin yaklaşık %8 altında olması bekleniyor. 

ÖZEL SERMAYE ÜLKEDEN ÇIKIYOR

Scope raporuna göre, hızlanan sermaye çıkışları, Batı teknolojisine sınırlı erişim ve olumsuz demografi, büyümeyi kısıtlayacak. 

Rusyadan sadece bu yılın ilk çeyreğinde çıkan özel sermaye miktarı 64,2 milyar dolar. Geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık dört kat daha fazla.

Written by:

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası