Etiyopya’da iki yıldır süren ve milyonlarca insanın hayatını karartan çatışmalar giderek şiddetlenmeye başladı. Son çatışmada sınır bölgelerine saldıran Eritre ordusu da çatışmaların bir tarafı oldu. Mart’ta sağlanan ateşkes, 24 Ağustos’ta bozulmuştu. Etiyopya için tünelin sonundaki ışık hala görünmüş değil.
Etiyopya’nın Tigray eyaletindeki ayrılıkçı TPLF militanları, Etiyopya’nın Tigray eyaletinin sınırındaki komşu Eritre’den birliklerin Salı günü tam kapsamlı bir saldırı başlattığını ve sınır boyunca çeşitli alanlarda yoğun çatışmaların yaşandığını söyledi.
İki insani yardım görevlisi de, Ziban Gedena köyünün eteklerindeki mülteci kampına bombalı saldırı dahil olmak üzere sınır boyunca yoğun çatışmalar yaşandığını bildirdi. Eritre askerlerinin Tigray’da hangi bölgelerde olduğunu ise söylemediler.
Teyit edilirse, Eritre birliklerinin Etiyopya’nın TPLF ile mücadelesine bu katılımı, Mart ayından bu yana yürürlükte olan ateşkesin bozulmasından sonra geçtiğimiz ay yeniden alevlenen çatışmalarda bir tırmanışa işaret edecek.
ABD: “ERİTRE BİRLİKLERİNDEN HABERDARIZ”
ABD’nin Afrika Boynuzu Özel Temsilcisi Mike Hammer, Salı günü yaptığı açıklamada, ABD’nin Eritre birliklerinin Etiyopya’nın Tigray bölgesine geçtiğinden haberdar olduğunu ve olayı kınadığını söyledi.
Eritre, Tigray güçlerine karşı Kasım 2020’de patlak veren çatışmaların ilk aşamalarında Etiyopya ordusunu destekledikten sonra, geçen yıl Tigray’deki çoğu bölgeden birliklerini çekmişti.
Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) militanlarının sözcüsü Getachew Reda Twitter’da yaptığı açıklamada, “Eritre tüm ordusunu ve yedek askerlerini konuşlandırıyor. Güçlerimiz mevzilerini kahramanca savunuyor” ifadelerini kullandı.
Yetkililer, Eritre ordusuyla eş zamanlı olarak Etiyopya birliklerinin ve güneydeki Amhara bölgesinden özel kuvvetlerin de saldırıya katıldığını söyledi.
ETİYOPYA HÜKÜMETİ HERHANGİ BİR YANIT VERMEDİ
Eritre Enformasyon Bakanı Yemane Gebremeskel, basının konu hakkında cevap alma taleplerine henüz yanıt vermedi.
Etiyopya hükümet sözcüsü Legesse Tulu, askeri sözcü Albay Getnet Adane ve Başbakablık sözcüsü Billene Seyoum, yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.
Amhara eyalet bölgesel yönetimi sözcüsü Gizachew Muluneh de yorum talebine hemen yanıt vermedi.
KAVGA TAM OLARAK NE İÇİN?
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed’in hükümeti, Abiy 2018’de uzun yıllar sonunda seçimle iktidara gelmişti. Abiy Ahmed, seçimden önce Etiyopya’nın iktidarına hakim olan TPLF’yi, Etiyopya üzerinde Tigraylı egemenliğini yeniden kurmaya çalışmakla suçluyor. TPLF, Abiy’i gücü aşırı merkezileştirmek ve Tigraylılara baskı yapmakla suçluyor.
MART’TAKİ ATEŞKES 24 AĞUSTOS’TA BOZULMUŞTU
Cumartesi günü Kanada hükümeti de, Mart ayından bu yana yürürlükte olan ateşkesin 24 Ağustos’ta bozulduğu Tigray’da savaşın yeniden başlaması nedeniyle Eritre’nin silahlı kuvvetleri seferber ettiği konusunda uyardı.
Eritreli kaynaklar, hafta sonu bazı yedek askerlerin göreve çağrıldığını doğruladı, ancak hükümetin tüm nüfusu, sivillerle birlikte harekete geçirmediğini söyledi.
Etiyopyalılar ve yardım görevlileri daha önce Eritre birliklerinin bu ayın başlarında Shiraro ve Adigrat kasabalarını bombaladığını bildirmişti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER RAPORLARI NE DİYOR?
Birleşmiş Milletler belgesine göre, en son çatışmalardan 200.000’den fazla kişi kaçtı. Tigray’daki iki yıllık savaş şimdiden binlerce insanı öldürdü, milyonlarca insanı yerinden etti ve kuzey Etiyopya’da insani bir felaket yarattı.
Yine Pazartesi günü, bir BM insan hakları komisyonu Etiyopya hükümetinin “açlığı bir savaş yöntemi olarak kullandığına” inanmak için makul gerekçeleri olduğunu söyledi. Komisyon ayrıca, savaş suçlarının çatışmanın her iki tarafındaki güçler tarafından işlendiğine inanmak için makul gerekçeleri olduğunu söyledi.