Almanya Mali’de gerçekleştirmekte olduğu barış gücü devriyelerini askıya aldığını bildirdi.
Almanya ordusundan Pazartesi günü yapılan açıklamada, Almanya’nın Mali’nin doğusunda Birleşmiş Milletler barışı koruma misyonunun bir parçası olarak gerçekleştirdiği keşif devriyeleri ile ilgili olarak; yapılan alçak uçuşların izinlerini alamamasının ardından devriye görevini tekrar askıya aldığını söyledi.
UÇUŞ İZNİ GELMEDİ!
Mali’nin kuzeydoğusunda bulunan ve Alman ordusunun ana üssüne ev sahipliği yapan Gao bölgesi ile komşu Nijer’in başkenti Niamey arasındaki gerçekleşen keşif uçuşları için Alman ordusuna uçuş izni gerekmekte.
Ancak bu uçuş izinleri ile ilgili yetkili bir makam sözcüsü geçtiğimiz günlerde, “konu ile ilgili yetkinin ve gerekli izinlerin yakında verileceğini umuyoruz” açıklamalarında bulundu.
BU YAŞANAN İLK PROBLEM DEĞİL
Alman ordusunun keşif araçları ile alçak uçuş yaparak gerçekleştirdiği devriye operasyonlarının, 12 Ağustos’ta askıya alınarak durdurulmasının ardından, yapılan müzakereler sonucu, Eylül ayı başlarında yeniden başlatıldığını bilmekteyiz.
Gerçekleşen bu ilk duraklama, Mali’deki mevcut hükümetin, Birleşmiş Milletler ‘in MINUSMA misyonu kapsamında personel rotasyonunu desteklemek için uçuşlara izin vermemesinin ardından geldi.
ALMAN TAKVİYESİ
Alman ordusundan yaklaşık 1.100 asker Mali’de bulunan BM misyonunun bir parçası.
Mali’deki mevcut iktidarın cihatçılıkla olan mücadelesinde Rusya’ya yönelmesi üzerine Fransız güçleri, ülkeden ayrıldılar ve desteği bıraktılar.
Bunun üzerine, Alman birlikleri ise kısmen yaşanan, Fransız askerlerinin kaybını telafi etmeyi amaçlıyor.
RUSLARLA İLİŞKİDEN RAHATSIZ OLDULAR!
Ülkede uzun süredir devam eden isyan, binlerce can aldı ve yüz binlerce insanı evlerinden ve yurtlarından ayrılmaya zorladı.
Rus paramiliterlerinin Mali hükümetinin daveti üzerine ülkeye gelmesi, Fransa askeri kuvvetlerinin ülkeden geri çekilmesi konusunda önemli bir faktör olduğu biliniyor.
ALMANYA “TÜM FAKTÖRLERİYLE” KONUYU DEĞERLENDİRİYOR!
Geçen hafta Şansölye Olaf Scholz’a Mali’deki Alman askeri varlığının geleceği hakkında birkaç soru soruldu. Scholz yöneltilen bu sorulara cevap olarak Alman hükümetinin “tüm faktörleri göz önünde bulundurarak” konu üzerinde çalışmakta olduğu cevabını verdi.
Ayrıca Scholz Bunlara ek olarak; Her şeyden önce, askerlerin güvenliği garanti altına alınması gerektiğinden bahsetti. “Yaşanan bu, alçak uçuşlarla ilgili hak sorunları, insansız hava araçlarının kullanımı sorunu, söz konusu Fransız askeri birliklerinin şimdiye kadar Mali’de sağladıkları güvenliğin yerini alacak olan, kaybedilen askeri gücü telafi edebilecek seviyede yeterli kuvvetin olup olmadığı sorusu için geçerlidir” dedi.
Kaynak:TheDefensePost