Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı, tansiyonun giderek yükselmesi ile gerçekleşebilecek bir Çin-Tayvan savaşı nedeniyle, 10 adet Tuo Chiang savaş korveti inşa edeceklerini duyurdu.
Tayvan Ulusal Savunma Bakanlığı, Çin ile artan gerilim nedeniyle, gerçekleşmesi beklenen potansiyel bir savaş durumundan korunmak ve ülke savunmasında kullanmak amacıyla 10 adet Tuo Chiang korvet daha inşa edeceğini duyurdu.
ÇİN’İ İŞGALDEN CAYDIRMA PROJESİ!
Girişim, ada ülkesinin olası bir Çin işgalini caydırmak ve işgale direnmek için sürdürdüğü askeri modernizasyon ve askeri envanteri kuvvetlendirme çabalarının bir parçası.
Duyuru, Taipei’nin üçüncü Tuo Chiang korvetini fırlatmasından bir gün sonra geldi.
Tuo Chiang, Hsiung Feng gemi savar füzeleri, Sea Sword hava savunma sistemleri, Phalanx yakın silah sistemi ve 76 milimetre toplarla donatıldığı biliniyor.
2026’DA TAMAMLANACAK
10 ek Tuo Chiang’ın 2022 ile 2026 yılları arasında inşa edilmesi ve Tayvan Donanması’na teslim edilmesi planlanıyor.
Korvetlerin maksimum 40 knot (74 kilometre/saatte 46 mil) hıza ve 1.800 deniz miline (3.333 kilometre/2.071 mil) kadar menzile sahip olduğu bildiriliyor.
DENİZLERDE DAHA UZUN SEYİR SÜRESİ
Tuo Chiang sınıfı korvet Tayvan’ın klasik deniz araçlarında yaşadığı problemleri gidermek ve geliştirmek için üretildi. İlk tasarımına 2010 yılında başlanan geliştirme projesinin asıl amacı; Tayvan Adası çevresindeki dalgalı ve açık denizlerde standart ve klasik korvetlerin, devriye gemilerinin, küçük savaş gemilerinin uzun süreler için uygun olmaması sebebiyle yaşanan teknik sorunların Tuo Chiang tasarımları ile ortadan kaldırılması idi.
YILLARDIR SÜREN GERİLİM
Çin ile Tayvan arasında uzun yıllardır süren ikili ilişkiler karmaşası ve olası savaş senaryosu ile ilgili olarak, Tayvan’da genel siyasi ilerleme yavaş olsa da, iki halk ve iki ekonomi arasındaki bağlar keskin bir şekilde büyüdü. Tayvanlı şirketler Çin’e yaklaşık 60 milyar dolar yatırım yaptı ve şu anda orada bir milyona yakın Tayvanlı yaşıyor, çoğu Tayvanlı fabrika işletiyor.
Bazı Tayvanlılar, ekonomilerinin artık Çin’e bağımlı olduğundan endişe etse de çoğu vatandaş, Çin’in kendi ekonomisine maliyeti nedeniyle, daha yakın ticari bağların Çin’in askeri harekatını daha az olası kıldığına inanıyor.
Tüm bunlara rağmen tırmanan gerginlikler sebebiyle Tayvan yönetimi olası bir savaş durumunda zorda kalmamak adına özellikle savunma sanayii alanında yatırımlar yapmayı sürdürüyor.