Nikaragua, Hollanda ile diplomatik ilişkilerini kestiğini açıkladı.
Orta Amerika ülkesi Nikaragua’nın dışişleri bakanlığı tarafından yayınlanan bir açıklamaya göre, Nikaragua geçtiğimiz Cuma günü Hollanda ile diplomatik ilişkileri askıya aldı.
“NİKARAGUALI AİLELERİ GÜCENDİRDİĞİ İÇİN”
Açıklamada, Nikaragua hükümetinin kararı, “müdahaleci ve yeni sömürgeci” Avrupa ülkesi Hollanda’nın “Nikaragualı aileleri gücendirdiği ve rahatsız etmeye devam ettiği” için aldığı belirtildi.
Bu haftanın başlarında ise, Nikaragualı yetkililer Avrupa Birliği büyükelçisini “istenmeyen kişi” ilan ettiler.
BÜYÜKELÇİ DE KABUL EDİLMEYECEK!
Ayrıca Nikaragua Devlet Başkanı Daniel Ortega Saavedra yeni ataması yapılan ABD büyükelçisini kabul etmeyeceğini söyleyerek ülkeler arasındaki gerilimi daha da körükledi.
Başkan Yardımcısı Rosario Murillo, iki ülke arasında aylardır tırmanan gerilimin ortasında, Nikaragua’nın yeni ABD büyükelçisinin “müdahaleci” tutumu nedeniyle ülkeye girmesine izin vermeyeceğini yineledi.
Aynı zamanda Başkan Daniel Ortega’nın da eşi olan Rosario Murillo, ABD elçisi Hugo Rodriguez ile ilgili: “Hiçbir koşulda Nikaragua’mıza kabul edilmeyecek.” Dedi.
EMPERYALİSTLER İÇİN NET TAVIR!
AFP haber ajansı tarafından bildirildiği üzere, Cuma günü dışişleri ofisinden devlet medyasında bir açıklama yaptı ve bu açıklamada: “Bu emperyalistler için kesin ve net tavrımızdır.” dedi.
ABD Senatosu, Nikaragua’nın Temmuz ayında reddedeceğini söylemesine rağmen, Rodriguez’in büyükelçilik görevine adaylığını onayladı.
TUTUKLAMA KAMPANYASI!
Bahse konu ülkeler arası gerilimin tırmanmasına ve Nikaragua’nın uluslararası arenada güvensizlik imajı oluşturmasına sebep olan açıklamaların merkezinde, Başkan Ortega’nın, uzun süredir lider olmasını sağlayan, üst üste dördüncü kez başkan olarak yeniden seçildiği Kasım 2021 oylamasına kadar başkanın, muhalefet liderlerini ve cumhurbaşkanı adaylarını hedef alan kapsamlı bir tutuklama kampanyasını yönetmesi oldu.
Ancak Washington ve Avrupa Birliği de dahil olmak üzere müttefikleri, oylamayı “saçmalık” olarak nitelendirdi.
İnsan hakları örgütleri, düzinelerce insanın tutuklandığı ve genellikle uzun hapis cezalarına çarptırıldığı baskıları da kınadı.
KOSTA RİKA’YA KAÇTILAR!
Diğer muhalif adaylar, parti üyeleri ve politikacılar ile yakınları ise, çoğunlukla ülkeden, komşu Kosta Rika’ya kaçtı.
Daniel Ortega ise bu kınamalara karşı açıklama olarak, hükümetinin eylemlerinin yasal olduğunu söyledi ve muhalefet figürlerini gerçek adaylar değil, ülke için tehlike oluşturan “suçlular” ve “teröristler” olmakla suçladı.