ABD silahlarının zıplama tahtası olarak kullanılan Dedeağaç limanı, sıkça gündeme gelmeye ve dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. OSINT TURK olarak, kaynak niteliğinde bir araştırmaya imza atarak Dedeağaç Limanı’ndaki sevkiyatın girift yapısını en ince detaylarına kadar ortaya çıkardık. Elde ettiğimiz kanıtlar, Türkiye olarak sadece adalara odaklanmamamız gerektiğine işaret ediyor.
Yunanistan, Lozan ve Paris Antlaşmalarınca askerden arındırılmış olması gereken 23 adadan en az 16’sını silahlandırmış durumda. Üstelik bu silahlandırma 1960’lardan beri devam ediyor. Son yıllarda Yunanistan’ın iplerini elinde tutan başlıca iki dış güç ABD ve Fransa. Özellikle ABD’nin Yunanistan’ı silahlandırma haritasının merkezinde ise Dedeağaç Limanı var.
HERKES ADALARA ODAKLANDI AMA…
Raporumuzda ortaya koyduğumuz üzere, Dedeağaç Limanı’na gelen silahlar, “sadece” adalara gitmiyor.
OSINT TURK olarak, Dedeağaç Limanı -ve tüm bölgede olanları; herkesin erişebileceği açık kaynaklardan elde ettiğimiz bilgiler ve ortaya çıkardığımız kanıtlar eşliğinde gün yüzüne çıkardık.

DEDEAĞAÇ HAKKINDA TEMEL BİLGİLER
Dedeağaç bugün Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yer alan Evros’a bağlı ufak bir liman kenti. Zira bahse konu Dedeağaç şehri, 19.yy’da Osmanlı tarafından bir balıkçı köyü olarak kuruldu. Sırpça, Bulgarca ve Makedonca gibi birçok ülkenin dilinde de bugün şehrin adı hala “Dedeağaç” olarak telaffuz ediliyor.
2011 yılında yapılan son nüfus sayımına göre toplam nüfusu
61.702 olarak belirlendi. İpsala Gümrük Kapısı’na 40km uzaklıkta bulunan Dedeağaç, Türkiye’ye araçla yaklaşık 30dk uzaklıkta.
Şehirde ufak bir havaalanı, bir demiryolu tren garı ve bir de liman bulunuyor.

OLAYLARIN DA, ARAŞTIRMANIN DA MERKEZİ DEDEAĞAÇ LİMANI
Bahse konu Dedeağaç şehrinde bulunan ve tüm soruların odak noktasında ise, Doğu Akdeniz’de sirayet eden çoğu sorunun kaynağı niteliğindeki “Dedeağaç Limanı” var.
Aşağıdaki fotoğrafta Dedeağaç limanının yerel biri tarafından, drone ile çekilmiş bir görüntüsünü görebilirsiniz. En yakın liman ve ortadaki limanda zaman zaman savaş gemileri görülse de, askeri sevkiyatın gerçekleştiği asıl liman, en uzaktaki (3.), üzerinde direklerin görülebildiği liman.

40°50’22.74″K, 25°53’17.28″D koordinatları üzerinde bulunan, askeri sevkiyatların yaşandığı Dedeağaç Limanı’nın askeri kanadı, 2018 yılında Doğu Akdeniz üzerinde doğalgaz keşfi yapıldığından bu yana silahlandırma ile ilgili haberlerin merkezinde yer alıyor.

DEDEAĞAÇ LİMANINDAKİ TÜM GENİŞLETME ÇALIŞMALARI
OSINT TURK olarak hazırladığımız bu raporda, limanın gelişimini kronolojik olarak incelediğimizde bazı noktalar dikkat çekiyor.
80’li yılların başındaki uydu görüntülerinde bugün Amerikalıların sevkiyat yaptığı büyük liman henüz yok. Yani o dönemde liman içerisinde herhangi bir genişletme ya da inşa çalışması olmamış.
Yani Kıbrıs Barış Harekatı’nın ardından bile yaşanmayanlar, bugün yaşanıyor.

2000’li yılların ilerleyen dönemlerinde ise liman içinde ek yerleşke ve yeni inşa edilen büyük limanlar olduğu, genişletme çalışmaları yapıldığı ve düzenli olarak da bu çalışmaların devam ettiğini tespit ettik.
Limanı genişletmenin dışında, bir de hinterlandını büyütme çabaları ve lojistik altyapı çalışmaları var. Bu tarz çabaların Doğu Akdeniz sorunundan öncesinde, yani 2012’den itibaren iyice hız kazanmaya başladığı görülüyor.

Bugün hala devam eden en göze batan iki genişletme çalışması ise (1) limanın doğusundaki denizin doldurulması (belki de uçak gemilerinin yanaşabileceği büyüklükte) ve (2) limanın kuzey kısmındaki yol ve demiryolu çalışmaları.
OSINT TURK, Dedeağaç’ta şu anda yürütülen genişletme çalışmalarında 150.000m2 büyüklüğünde yeni bir liman oluşturulduğunu saptadı. Üstelik bir bölüm daha gelecekte doldurularak limana eklenecek gibi duruyor.

DEDEAĞAÇ LİMANI’NDAKİ KAMERA SİSTEMİ VE DİREKLERİ
Dedeağaç Limanı’nda çekildiğini saptadığımız bir Youtube videosunda, videoyu çeken yerel şahsın kendi ekseni etrafında dönmesi, limanın panoramik bir fotoğrafını oluşturabildik. Hem de tam silah sevkiyatı sırasında. (Bu görüntüler, belirli uydu fotoğraflarıyla örtüşüyor.)
Bahse konu videodan alınan görüntüleri eşleştirip birbirine eklediğimizde, limana ve sevkiyatın düzenine dair daha net bir bakış açısı kazandık.

Bu görüntüleri detaylı olarak incelendiğimizde, sağ arkada bulunan orman, arkadaki şehrin binaları ve ABD’nin askeri teçhizatları görülüyor. Üstelik, liman üzerinde bulunan direklerin tümünün birbiri ile aynı “olmadığının” da tarafımızca fark edilmesini sağlayan bir görüntü sağlıyor.
Bunun pek önemi yok gibi görünebilir -veya önemi gerçekten de olmayabilir. Ama hiçbir şeyi ayırmadan tüm verileri kazımaya çalışarak bazı fikirler edinmeye çalıştığımızı unutmayın.
DİREKLERİN UZUNLUĞU, OLASI KULLANIM AMAÇLARINI DARALTIYOR
Bilinen bir tarihte ve belli bir saatte, Dedeağaç Limanı’nda çekilmiş bir uydu görüntüsünü ele aldık. Aşağıdaki uydu görüntüsünde kamera direkleri beyaz olarak görünüyor. Uzun olanlar ise gölgeleri.
Direkler, uydunun Nadir’e göre yaklaşma açısı yüzünden biraz görünebilse ve 1 boyuta çıksa da, yine de bozulmuş bir görüntüye sahip çünkü y düzleminde, yani tam olarak Nadir’e doğru uzanmaktalar.
Gölgeler ise x düzleminde yattıkları için bozulmuş değiller ve boyları gerçek boylarına eşit. Biz de koordinatları, bu gölgenin uzunluğunu ve o gün ve saatte güneş ışınlarının direğin tepesiyle yaptığı açıyı kullanacağız.

Yukarıdaki astronomi uygulamasında da görülebileceği gibi, tam olarak o tarih ve o konumda bulunan bir direğin, güneşin, o gün gökyüzünde çizdiği yörüngede olduğu konum bilindiği için; o yönde ve o boyda bir gölge oluşturması için sahip olması gereken uzunluğu hesaplayabiliyoruz: 11 metre (+-1m)
Google üzerinde yapılan ufak bir doğrulamayla trigonometri ve astronomi kullanarak bulduğumuz “Dedeağaç Limanı’ndaki direklerin uzunluğunu” aratarak o direklerin ne olduğunu tam olarak anlayabiliyoruz.
Bunlar askeri-endüstriyel bölgelerde gördüğümüz büyük aydınlatma/kamera direkleri.

UZUNLUĞUNU BULDUĞUMUZ DİREKLERİN ÜZERİNDEKİ KAMERALARIN FARKLARI
İncelememizde bazı direklerin büyük ışık ve eski tip kameralarla donatılmış aydınlatma direkleri olduğu görüldü.
Fakat en az bir tanesinin üzerinde, “baykuş” olarak bilinen, özel bir panel ve kontrol merkezinden canlı olarak yönetilen, termal ve gece görüş yeteneklerine sahip 360 derece hareket kabiliyeti bulunan kameralardan olduğunu saptadık.
Bu direk, limanın doğusunda, yani Türkiye tarafında.
Direklerin uzunlukları, limanın kenarına olan uzaklıkları ve limanın su seviyesinden yüksekliği hesaba katıldığında; sadece eğlencesine, limanın hemen kenarında, suyun içinde, kameraların göremediği kör bir şerit olduğu da bu açık kaynaklardan anlaşılabiliyor.

DEDEAĞAÇ ÜZERİNDEKİ İYONOSFER PARAZİTLERİNİN ÖLÇÜMÜ
Güçlü radyo dalgaları, atmosferin iyonosfer tabakasından sekerek parazit yaratır. İşte bu parazitler, iyonosferdeki girişim örüntülerini gösteren özel haritalarda incelendiğinde “mavi veya kırmızı şeritler” halinde görünür.
OSINT TURK araştırmacıları, Dedeağaç’taki parazitlerin yıllara göre yoğunluğunu inceledi.
Erişilen bilgilere göre son 1 yıl içinde Ege’deki adalarda sürekli ve güçlü bir iz görülmüyor.

Dedeağaç üzerinde gördüğünüz bu kırmızı şerit, çalıştırılan askeri radarların iyonosferde bıraktığı parazit örüntüsü. Bu haritada, özellikle 2021’in ilk aylarında güçlü askeri radarlar / hava savunma sistemlerinin aktif olduğu görülüyor.

İşin ilginç tarafı ise; parazitlerin bir anda güçlenmeye başladığı tarih.
2021 yılının başlarına kadar ezelden beri sakin olan Dedeağaç’ın iyonosfer semaları, 2021 ilkbaharından itibaren güçlü sinyaller sekmeye başlamış.
2021 ilkbaharında başka ne olmaya başladı diye merak ediyorsanız, bu tarih ABD’nin sevkiyat yapmaya başladığı zaman ile örtüşüyor.
Üstelik, bu tarih Google uydularında Yunan üslerinin mozaiklendiği tarih ile de aynı.
2016’DAN BERİ YAPILAN TÜM ASKERİ SEVKİYATLARI GÖZÜNÜZLE GÖRÜN
Sentinel-2 uydu görüntülerini kullanarak nokta atışı olarak bu bölgede uzun süredir yaşananların (biraz sıkıcı) ancak kaynak olarak da kullanılabilecek kapsamlı bir videosunu oluşturduk.
Video, 2016 yılından beri Sentinel-2 uydusunun her Dedeağaç Limanı’nın üzerinden geçtiği anların birleştirilmesinden oluşuyor. Sağ üst köşede tarihi görebilirsiniz. (Beyaz resimler bulutlu günlerdir.)

Şimdi biraz bu askeri sevkiyatlarda hangi silahlar veriliyor, kim yapıyor, hangi gemiler kullanılıyor bakalım.
DEDEAĞAÇ’TAKİ ASKERİ SEVKİYATIN İÇERİĞİ
Dedeağaç Limanında ve etrafında çekilmiş, internette açık kaynaklardan ulaşılabilecek neredeyse her videoyu ve görüntüyü dikkatle inceledik. Youtube’daki bazı videolarda limana yanaşan farklı türdeki gemileri ve araçları saptama fırsatı bulduk.

Liman üzerinde tasnif edilmiş şekilde askeri zırhlı araçlar, Black Hawk askeri helikopterleri ve askeri taarruz helikopterlerinin yanı sıra, Hummer cinsi zırhlı askeri müdahale ve sevk araçları, askeri malzeme muhafaza etmeye yarayan konteynerler ve taşıyıcılar bulunduğu da görülebiliyor.

Bunlar hem uydu görüntülerinde hem de çekilmiş görüntülerde bire bir doğrulanabiliyor.
Bunların 2018-2019-2020-2021 tarihlerinde, farklı zamanlarda çekildiğini de belirtelim. Uydu görüntülerinde ilk sevkiyat 2017 yılında yaşanmış gibi görünüyor.

Bu videolarda Amerikan ordusuna ait bazı zırhlı araç ve askeri teçhizatın yüklü şekilde limana getirildiği, hatta bazılarının sevkiyatında rehberli incelemeler yapıldığı ve Amerikan askerleri tarafından silahların tanıtımının yapıldığı da görüldü.

Bunların yanı sıra limanda görülen askerlerin kulaklarında yüksek sesi engelleyen anti basınç özellikli kulaklıkları gördük. Bu bize limanda aktif helikopter hareketliliğinin mevcut olduğu izlenimini verdi.

Ayrıca, limanda helikopterlerin etrafına L şeklinde kat kat dizilen konteynerlerin, siper görevi görerek limandaki askeri yığınağın siviller tarafından görülmemesi için koyulduğu anlaşılabiliyor.
SEVKİYATTA ROL ALAN (SAPTAYABİLDİĞİMİZ) TÜM ABD VE YUNAN GEMİLERİ
Youtube’da Dedeağacı gösteren, turistik amaçla 4K kalitesinde dronelar ile çekilmiş bazı videolara rastladık. Özellikle genç bir Yunan komşumuzun çektiği “4K Dedeağaç tanıtımı” videosu ilgimizi çekti. Kendisi, şehrin tanıtımını tam da sevkiyat gerçekleşirken yapmaya karar vermiş.
Videoyu izlerken çok kritik bir anın kayda alındığını fark ettik: Sevkiyatı gerçekleştiren tüm ABD ve Yunan gemileri aynı karede.

Liman hakkındaki bilgimiz, uydu görüntüleri, açık kaynaklardaki videolar ve iyonosfer verileriyle birleştirildiğinde; o anda bu gemilerin her birinin tek tek ne yapmak için orada olduğunu çıkarsayabiliyoruz.
DEDEAĞAÇ’TAN ADALARA SİLAH GÖTÜREN YUNAN GEMİSİ
Limanı, geniş zaman aralığında uydu görüntüleri sayesinde incelediğimizde, aynı geminin, sürekli, tam da silahların sıra sıra dizildiği anlarda limanda belirdiğini fark ettik. (Aşağıdaki uydu fotoğrafının en solundaki dikdörtgen)

Bu geminin kimliğini tanımlayamamıştık. Fakat araştırmamız sürerken adeta yardıma koşarcasına, Türk İHA’sı Aksungur, Midilli’ye yığınak yapan bir Yunan gemisinin fotoğraflarını tüm dünyaya duyurdu.
Puzzle’ın eksik kalan son parçasını da, adeta yardımımıza koşarcasına yetişen Aksungur SİHA’sı, epik bir şekilde olaya dahil olarak tamamladı.
Epik bir şekilde, fotoğrafa baktığımızda karşımızdaki gemiyi anında tanımlayabildik.
Uydu görüntüsünde sadece üstü, SİHA görüntüsünde ise hem üstü hem de yan tarafının görülebilmesi, verileri üst üste koyduğumuzda bize Dedeağaç’taki limanda sevkiyat sırasında ortaya çıkan geminin kimliğini verdi.
İşte o zaman anladık ki bu gemi farklı zamanlarda Dedeağaç Limanı’nda ortaya çıkan gemi, HS Ikaria (L175).



DEDEAĞAÇ’A SİLAH GETİREN ABD GEMİLERİ: “ÖZGÜRLÜK SÖZÜ”
USNS Endurance, USNS Carson City, USNS Liberty Promise (Türkçesi: Özgürlük Sözü) ve USNS Yuma gemileri, açık kaynakları incelediğimizde, tarafımızdan saptanan ABD askeri nakliye gemileri oldu.



Bu gemileri tek tek araştırdık. İnternet üzerindeki bir videoda bu gemilerden ABD’ye ait Carson City, ki ortalama olarak alınabilir, bir rehber eşliğinde geziliyor.

Birçok yerinde güvenlik sebebiyle çekime izin vermeseler de (haklı olabilirler) yemekhanesi görülebiliyor.
Yemekhanenin büyüklüğü ve sandalyeler sayıldığında ise bu devasa Amerikan nakliye gemilerinin mürettebat sayısının (iki vardiya çalışılıyorsa) 100’den fazla olmaması gerektiği sonucuna varılıyor.
SEVKİYATIN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAYAN YUNAN GEMİLERİ
YouTube’daki drone görüntüsünde P68, P69 tam donanımlı iki savaş gemisi, Xenos füze gemisi gibi bazı gemilerin, sevkiyat sırasında yukarıdaki L175 ve Amerikan nakliye gemileriyle eş zamanlı olarak Dedeağaç Limanı’nın sivil kanatlarında görülüyor.


Bu gemilerin üzerindeki savunma sistemleri, muhtemelen sevkiyatın güvenliğini sağlıyor. Zira bu ve benzerlerinin iyonosferde bıraktıkları izleri daha önce saptamıştık. Güvenliği sağlayan bu gemiler, belirttiğimiz gibi, askeri kanatta değil, eski limanda konuşlanıyor.

AŞAMA AŞAMA ABD’NİN YUNANİSTAN’I SİLAHLANDIRMASI
ABD’ye ait askeri nakliye gemileri olan USNS Carson City, Liberty Promise (“özgürlük sözü”) ve USNS Yuma, ABD’ye ait askeri araçları Dedeağaç Limanı’nın doğu kanadına indiriyor.
Yunanistan’a ait L175 gemisi, sevkiyatı devralmak için limanın açığında bekliyor.
Üzerlerinde hava savunma sistemleri olan Yunanistan’a ait P27, P69 ve P68 gemileri ise askeri olmayan limana demirleyerek sevkiyat sırasında güvenliği sağlıyor.
Daha sonra da, Türk İHA’larının belgelediği gibi, L175 gemisi limanın askeri kanadına yanaşarak ABD’nin limana bıraktığı askeri araçların “bir kısmını” yüklenerek; silahlandırılmaması gereken Ege adalarına doğru yola çıkıyor.
TRAKYA BÖLGESİNDE BAŞLAYAN GİZLİLİK
Peki eğer silahlar “sadece” adalara gidiyorsa:
- Neden bölgede hava savunma sistemleri aktif hale getirildi, ama adalarda getirilmedi?
- Neden 2021’e kadar görülebilen Trakya’daki Yunan askeri üsleri Google üzerinde sansürlendi?
- Neden Dedeağaç Limanı, Türkiye sınırındaki yüzlerce Yunan askeri bölgesine bağlanacak şekilde tren rayları döşendi?
Şimdi biraz Yunanistan ile olan kara sınırımıza ve limanın bu konuya yönelik özelliklerine bakalım.
LİMANIN TREN YOLU BAĞLANTISI VE VAGONLAR
Belirttiğimiz bu alan içerisinde, uydu görüntülerine göre, Nisan 2012’den sonra liman üzerine tren rayları döşendiği saptandı.


Sevkiyattaki silahların tren yoluna ulaşımı için kolaylık sağlandığı, yerleşim yerlerinden bağımsız olarak, farklı alanlara da ulaşımı kolaylaştırması için ayrıca alternatif yollar oluşturulduğu tespit edildi.

Uydu fotoğraflarının birinde ise, sevkiyat sırasında orada olan ve gelen silahları yüklenip gitmek için bekleyen tren vagonları görülebiliyor. Vagonların sayısı, renkleri ve boyu da seçilebiliyor.

Daha sonra, bu sevkiyatların Dedeağaç – Türkiye arasında kalan Yunan askeri üslerine sevk edilebileceğini düşünerek, tren raylarının üzerinde bu vagonları aradık. (Okla gösterilen çizgi demiryolunun güzergahını, yakından bakarsanız göreceğiniz ufak turkuaz alanlar ise Yunanistan’ın Türkiye sınırındaki askeri bölgelerini gösteriyor.)

Yerel halk tarafından liman yakınında çekilen başka bir drone görüntüsünde, Dedeağaç Limanı’nın hemen ilerisinde, Türkiye istikametinde hareket eden bir yük treni görülebiliyor.


Üstelik yaptığımız uydu incelemelerinde, o hat üzerinde, limanda gördüğümüze benzer trenler de görülebiliyor.


ASKERİ ÜSLERİN KONUMLARI
Öncelikle, Dedeağaç Limanı’nın etrafındaki ve Dedeağaç’tan itibaren Türk sınırına kadar olan Yunanistan’a ait tüm askeri bölgelerin konumlarını, yine açık kaynaklardan elde ettik.

Elde ettiğimiz koordinatlar harita üzerinde bakıldığında Yunanistan’ın Türk sınırına askeri üslerle adeta bir duvar çektiği ortaya çıkıyor.
Açık kaynaklardan erişmeyi başardığımız koordinatları Maxar, Airbus gibi uyduların yanısıra; Sentinel-2 uydusunun da veritabanlarında işaretledik.

DEDEAĞAÇ’TAKİ ASKERİ BÖLGELERİN DETAYLARI
Edindiğimiz bilgilere göre, askeri araçla kullanılan liman bölümünü saymazsak, Dedeağaç şehrinde 5 adet Yunan askeri bölgesi var.
Bunlar birbirine çok yakın konumda ve şehrin kuzey-kuzeybatısında konuşlandırılmış.

OSINT TURK olarak, koordinatları bulduktan sonra açık kaynak uydu veritabanlarından bu üslerin her birinde tek tek neler yaşandığını, neredeyse her güne ait uydu görüntülerini birleştirerek inceledik. Değişimleri daha net anlayabilmek için günbegün yaşanan değişimleri GIF haline getirerek her bir askeri bölge için birer video oluşturduk.
İşte Dedeağaç’taki 5 askeri bölgede son 2 yılda yaşananlar:



Aşağıdaki özel YouTube videomuza tıklayarak, hem bu askeri üslerde son 2 yılda yaşanan değişimleri, hem Dedeağaç Limanı’nı, hem de yeni sansürlenmiş 100’e yakın Yunan üssünün sansürsüz hallerini görebilirsiniz. Kaynak olarak kullanabilirsiniz.
2021 İLKBAHARINDAN İTİBAREN TRAKYA’DAKİ HAREKETLİLİK VAR
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz tren rayları, seyir rotası incelenmek maksadıyla takip edildiğinde Türkiye Cumhuriyeti sınır hattında seyrettiği görüldü. Sonrasında bu rota üzerinde bulunan helikopter pistleri ve askeri alanlar araştırıldığında ise tren hattı ile birebir kesişen helikopter pistleri ve askeri alanlar da, yukarıda belirttiğimiz gibi gözlemlendi.

Bunların haricinde ise bazı alanların askeri alan olmamasına rağmen uydu görüntülerinde gizlenmek ve izlenmesini zorlaştırmak maksadıyla bulanık hale getirilmiş olması soru işaretlerimizin sayısını artırdı.
KOMŞU NEYİN PEŞİNDE?
İyonosferdeki parazitlerin başladığı tarih, limanda görülen askeri sevkiyatların başladığı tarih ve Yunanistan’ın Google’daki üslerinin fotoğraflarını sansürlendiği tarih tam olarak aynı.

Eğer askeri araçlar ve silahlar, Türk İHA’larının da 19 ve 21 Eylül günlerinde fotoğrafını çektiği gibi, L175 gemisi ile Dedeağaç’tan adalara gönderiliyorsa, Trakya’daki bu önlemlerin ve gizliliğin sebebi ne?
Adalara gönderilen hummerlar ve göze neredeyse kasten sokulan helikopterler; Trakya bölgesindeki yığınaklanmaya odaklanmamızı engellemiş olabilir mi?
EK: TANIMLANAMAYAN CİSİMLER RÜZGAR TÜRBİNİ ÇIKTI
Herkesin görebileceği bu kaynakları kendiniz de incelemek isterseniz, aşağıdaki cisimlerin ne olduğunu merak edebilirsiniz. Edindiğimiz bilgilere göre bunlar rüzgar türbini parçalarıdır. Görürseniz şaşırmayın.


Şu resimdeki malzeme, rüzgar enerjisinden elektrik üreten rüzgar gülü direk, pal, jeneratör ve diğer parçaları:
https://osintturk.com/wp-content/uploads/2022/10/Dedeagac-Limani-Boru-Malzemeleri-1.png
Son görsel rüzgar gülü parçalarına benziyor. Yani rüzgar enerjisinden elektrik üretmek için kullanılacak parçalara benziyor. Kanatlar ve gövde parçaları.
Us working on greek Turk g war
son fotograf yerleşime açtıkları ege adalarında enerji ihtiyacını karşılayacak ruzgar gulu parçalarına benzıyor..
İkinci görsel rüzgar türbin parçaları.