Hamas liderleri ikili ilişkileri normalleştirmek üzere Suriye’de Beşar Esad ile görüştü.
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Çarşamba günü Sünni Filistinli Hamas’tan bir heyet ile bir araya geldi.
Esad, gerçekleşen toplantının, Şam’ın yıllar boyunca dışlanmasından sonra ikili ilişkilerde “yeni sayfa açmaya” yardımcı olabileceğini söyledi.
DİRENİŞ EKSENİNDE YENİ OLUŞUM!
Hamas liderleri, Esad yönetimine karşı 2011 yılında gerçekleşen sokak ayaklanmasını açıkça onayladılar ve ortak müttefikleri İran’ın tepkisine sebep olan bir hareketle 2012’de Şam’daki karargahlarını boşalttılar.
Esad’la Hamas’ın arasındaki ilişkilerin normalleştirilmesi, Esad’ın, doğal müttefikleri olan İran ve Lübnan bağlantılı Hizbullah’ın da dahil olduğu, İsrail’e karşı “direniş ekseni”ne katılmasının yeniden sağlanmasına yardımcı olabilir.
İKİLİ İLİŞKİLERLE YENİ SAYFA
Heyet başkanı ve Hamas üyesi Halil El Hayya’ya göre, Hamas’tan küçük bir heyet Çarşamba günü “ilişkilerde yeni bir sayfa açamak içim” Şam’da Beşar Esad’ı ziyaret etti.
Halil El Hayya düzenlediği basın toplantısında, “Bunu tarihi bir toplantı ve Suriye-Filistin ortak eylemi için yeni bir başlangıç olarak görüyoruz.” dedi.
Ayrıca açıklamalarının devamında ise Halil El Hayya “Geçmişin ötesine geçmek için başkanla anlaştık.” Diye ekledi.
YAKINLAŞMADA ÇOKLU FAKTÖRLER
Yapılan açıklamalarda toplantı ile görüşmelerle ilgili olarak İsrail’in diğer Arap ülkeleriyle bağlarını geliştirmesi de dahil olmak üzere birçok faktörün yakınlaşmayı teşvik ettiği söylendi.
Hamas heyeti “Filistin davasının bugün bir Arap destekçiye ihtiyacı var.” Açıklamalarında bulundu.
İRAN’LA YENİLENEN BAĞLAR
Hamas, parti yetkililerinin İsrail’e karşı savaşta kullandıkları Gazze’deki uzun menzilli roket cephaneliğine yaptığı katkılardan dolayı İslam Cumhuriyeti’ni övmesiyle, İran’la olan bağlarını ise yeniden kuracak ve iyileştirecek açıklamalarda da bulundu.
HAMAS TEPKİLERDEN ÇEKİNİYOR MU?
Farklı kaynaklar tarafından yapılan yorumlarda ise, Esad’ın Suriye’deki baskılarının ve eylemlerinin etkilerini görenlerin çoğunun Sünniler olduğu göz önüne alındığında, Hamas’ın finansörlerinin çoğunun Sünni Müslümanlardan oluşması sebebiyle Hamas, finansörlerinden ve diğer destekçilerinden gelecek tepkilerden çekinerek Suriye ile uzlaşmada yavaş hareket ettiği öne sürüldü.
Filistinli siyasi analist Mustafa Sawwaf, Hamas’ın Suriye’ye yönelik uzlaşmacı hareketinin İslamcı fraksiyon için yeni bir zemin yaratmayı amaçladığını söyledi.
Sawwaf Reuters’e verdiği demeçte, “Bence Türkiye de dahil olmak üzere Hamas’ın bulunduğu bölgelerin çoğu daralmaya başladı ve bu nedenle hareket, faaliyetlerini sürdürebileceği başka bir zemin bulmak istedi.” Dedi.