TAYFUN balistik füzesinin fırlatıldığı yerin eski adı: “Atina”

TAYFUN balistik füzesinin fırlatıldığı yerin eski adı: “Atina”

ROKETSAN’ın üettiği yerli kısa menzilli balistik füze “TAYFUN”un tüm dünya gündemine oturduğu bugünlerde çok ilginç bir tesadüf daha ortaya çıktı.


Türkiye’nin ilk kısa menzilli balistik füzesinin fırlatmasının gerçekleştirildiği ilçenin eski Lazca ismi gelişmeye yepyeni bir boyut kazandırdı.

TAYFUN’UN FIRLATILDIĞI YER: “ATİNA”

TAYFUN balistik füzesinin deneme fırlatmasının yapıldığı Rize’nin Pazar ilçesinin eski ismi Lazca “Atina” olarak geçiyor.

MENZİLİ EN AZ 561 KM

TAYFUN’un menzilinin en az 561 km olabileceği medyada yer bulurken, bu menzilin Yunanistan’ın neredeyse tamamını kapsadığı yorumları yapıldı.

YUNAN MEDYASI PANİK HALİNDE

BORA füze lançeri oldukça benzer bir lançer yapısına sahip olan TAYFUN’un Kısa Menzilli Balistik Füze kategorisinde olduğu açıklanmış ve özellikle Yunanistan’da endişe yaratmıştı.

Aynı zamanda FFS (Füze Fırlatma Sistemi) olarak BMC 525-44 8×8 aracının kullanılması dikkat çekmişti.

BALİSTİK FÜZELERİN SINIFLARI

Balistik füzeler genel olarak menzil ve fırlatıldığı platforma göre altı sınıfa ayrılırlar;

  1. Taktik Balistik Füze (Tactic Ballistic Missile) (TBM) 300 km’den az menzile sahip BF sistemidir.
  2. Kısa Menzilli Balistik Füze (Short-Range Ballistic Missile) (SRBM) 300 ile 1000 km menzil aralığında olan BF sistemidir. Örneğin Türkiye’nin ürettiği “Tayfun”.
  3. Orta Menzilli Balistik Füze (Medium-Range Ballistic Missile) (MRBM) 1000 ile 3000 km menzil aralığında olan BF sistemidir.
  4. Uzun Menzilli Balistik Füze (Intermediate Range Ballistic Missile) (IRBM) 3000 ile 5550 km arasında menzile sahip BF sistemidir.
  5. Kıtalararası Balistik Füze (İntercontinental Ballistic Missile) (ICBM) 5000 km ve üzeri menzile sahip olan BF sistemidir.
  6. Denizaltından Atılan Balistik Füze (Submarine Launched Ballistic Missile) (SLBM)

Written by:

Çeşitli ülkelerde Astrofizik üzerine eğitim gördükten sonra, Uluslararası İlişkiler ve Gazetecilik üzerine dünya genelindeki önde gelen üniversitelerden dersler aldı, OSINT teknikleri konusunda uluslararası alanda tanınan araştırmacıların kurslarına katıldı. Birkaç yıl önce temelli olarak döndüğü Türkiye’de son 3 yıldır çeşitli yerli medya kuruluşlarında dış haber editörlüğü, savunma editörlüğü, tercümanlık ve OSINT araştırmaları yaptı. Kurucusu olduğu OSINT TURK'te Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Türkçe dışında iyi derecede İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Rusça biliyor.
View All Posts
Follow Me :

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası