Blinken’in açıklaması sonrası Amerika kolları sıvadı!

Blinken’in açıklaması sonrası Amerika kolları sıvadı!

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Pazartesi günü yaptığı açıklama sonrası alınan ortak silah üretimi kararı temelinde bu hafta üçüncü dönemi için -yüksek ihtimalle- yeniden seçilecek olan Şi Cinping’in ofansif Çin’ine dayanıyor…


Nikkei Asia, kaynaklara dayanarak, ABD’nin Çin’in artan işgal tehdidi altında bölgeye silah teslimatını hızlandırmak için Tayvan ile ortak silah üretimi yapmayı düşündüğünü açıkladı.

Tartışmalara göre bu ortak üretim planının, silah teknolojisinin Tayvan’a muhtemel transferi veya Tayvan yapımı parçalar kullanarak ABD’deki platformları üretme ile başlayacağı öngörülüyor.

Görüşmelerin 2023 yılına kadar devam etmesi bekleniyor.

ABD NORMALDE YAPMADIĞINI YAPIYOR


Gelişme, sınıflandırılmış teknolojinin sızmasından korkarak böyle bir adımdan kaçınan önceki ABD yönetimlerinin duruşundan belirgin bir ayrılma anlamına geliyor.

Haber ajansı, ABD-Tayvan savunma ortak üretiminin şu anda bazı ABD teknolojisiyle üretilen Tayvanlı Hsiung Feng II ve III füzelerinin geliştirilmesiyle sınırlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Blinken, “Statükonun artık kabul edilebilir olmadığına ve Pekin’in yeniden birleşmeyi çok daha hızlı bir zaman çizelgesinde sürdürmeye kararlı olduğuna dair temel bir karar alındı” dedi.

TEHDİTLER ARTIYOR FAKAT SİLAH TRANSFERİ ÇOKTAN GECİKTİ


Çıkış, yeni gelişen savunma ortak üretim planının, genellikle 10 yıl kadar süren ABD silah transfer zaman çizelgesini kısaltmayı amaçladığını ve Çin’in 2027 yılına kadar Tayvan’ı ele geçirebilecek bir konumda olabileceğini de sözlerine ekledi.

Tayvan, 2026’dan itibaren ABD’den Stinger karadan havaya füzeleri almaya başlamayı bekliyor. HIMARS ve Harpoon gemisavar füzelerinin teslimatının sırasıyla 2027 ve 2028’de tamamlanması bekleniyor.

Bu yılın başlarında Tayvan, ABD’den beklenen 40 adet M109A6 orta kundağı motorlu obüsün teslimatının üç yıl süreyle 2026’ya ertelenmesinin ardından alternatif bir silah platformuna geçmek zorunda kaldı.

RUSYA-UKRAYNA SAVAŞI ABD’Yİ TÜKETTİ!

Ayrıca, Rusya-Ukrayna savaş hükümleri de ABD’nin dünya silah gereksinimlerini karşılama kapasitesini tüketti. Yönetimin bu nedenle ortak ülkeleri Tayvan’a güvenlik yardımı sağlamaya çağırdığını da sözlerine ekledi.

ABD Dış İlişkiler Konseyi araştırma görevlisi David Sacks’e atıfta bulunan haber ajansı, savunma ortak üretim planının Tayvan’ı savunma harcamalarını artırmaya teşvik edeceğini de yazdı.

Sacks, “Tayvan’da savunma harcamalarını önemli ölçüde artırmaya direnç var çünkü bu paranın [Tayvan] ekonomisinden ayrıldığına dair bir his var” dedi.

“Bu paranın en azından bir kısmının Tayvan’da kalmasını ve yerel tedarikçilere gitmesini sağlamak, umarım bunun bir kısmını ortadan kaldırabilir ve savunma harcamalarını artırmayı politik olarak kolaylaştırabilir.”

Written by:

245 Posts

View All Posts
Follow Me :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası