Şi, Komünist Parti Kongresi’nde “Genişleme” sinyali verdi

Şi, Komünist Parti Kongresi’nde “Genişleme” sinyali verdi

Uzun süredir Tayvan’ı kendi topraklarına katma konusundaki niyetini gizlemeyen Çin Halk Cumhuriyeti Lideri Şi Cipping, Çin’i genişletmek konusundaki yeminini tekrarladı. Şi’nin niyet beyanına hedef ülke Tayvan’dan yanıt gecikmedi. Tayvan, adanın böyle bir senaryoda direneceğini yinelerken Çin’i uluslararası yaptırımlarla tehdit etti.

Komünist Parti Kongresi’nden sonra Asya-Pasifikte tansiyon yükseldi!

ABD’Lİ AMİRALDEN KORKUTAN UYARI
ABD Donanma Operasyonları Şefi Amiral Michael Gilday, dün yaptığı açıklamada, ABD ordusunun Tayvan’ın olası bir işgaline en kısa sürede yanıt vermeye hazır olması gerektiğini söyledi ve Pekin’in adaya yönelik niyetlerine ilişkin tehdidin arttığını ifade etti.

Şi Cipping, dünyanın en kalabalık ülkesinin yönetiminde üçüncü beş yıllık görev süresini güvence altına almanın eşiğinde. Pazar günü Komünist Parti Kongresi’nde yaptığı konuşmasında Tayvan’ı bir gün “yeniden birleştirme” veya zorla ele geçirme yeminini yeniden dile getirdi.

Bir düşünce kuruluşuyla yaptığı görüşmede Gilday’e Şi’nin konuşması ve başka bir ABD’li amiralin Pekin’in 2027 yılına kadar Tayvan’ı almaya hazır olacağı yönündeki yorumlarına katılıp katılmadığı soruldu.

Atlantik Konseyi’ne konuşan Gilday, “Bu sadece Başkan Şi’nin ne dediği değil, Çinlilerin nasıl davrandığı ve ne yaptığı da önemli” dedi.

SÖZLERİNİ YERİNE GETİRİYORLAR

“Ve son 20 yılda gördüğümüz şey, yapacaklarını söylediklerinden daha önce verdikleri her sözü yerine getirdikleridir” diye ekledi.

Çin Komünist Partisi, Tayvan’ı hiçbir zaman kontrol etmedi, ancak adanın kendisine ait olduğunu iddia ediyor.

Tayvan, Amerika Birleşik Devletleri’nin müttefiki değil, ancak Kongre, Taipei yönetimine savunma silahları satmak konusunda istekli. Ayrıca Kongre, Tayvan’ı ilerici bir demokrasi ve önemli küresel ticaret ortağı olarak görüyor.

Pekin’in tutumu uzun zamandır Tayvan ile “barışçıl yeniden birleşme” arayışındaydı, ancak ada resmen bağımsızlık ilan ederse gerektiği takdirde güç kullanma hakkını saklı tutuyor.

Şİ, BU DURUM “SONSUZA KADAR SÜREMEZ” DEDİ

Şi, Tayvan’ı ele geçirmeyi “Çin ulusunun büyük gençleşmesi” vizyonuna bağladı ve yeniden birleşme hedefinin sonsuza kadar nesilden nesle aktarılamayacağını söyledi.

Çin’in, Rusya tarafından yürütülen Ukrayna işgalini kınamaması da Pekin’in 23 milyonluk Tayvan’a karşı benzer hamleler yapabileceğine dair korkuları artırdı.

Askeri analistler, konumu ve arazisi göz önüne alındığında, sayıları güçlü olsa bile Tayvan’ı işgal etmenin zor bir görev olduğu konusunda uzun süredir uyarıda bulunuyorlar.

TAYVANLI GENERALDEN YAPTIRIM TEHDİDİ

Tayvan’ın Ulusal Güvenlik Şefi Chen Ming-Tong da bu fikri tekrarladı ve Şi’ye kendi uyarısını iletti.

Perşembe günü Taipei’de gazetecilere verdiği demeçte, “Pekin yetkililerine Tayvan’a saldırarak kazanma şansları olmadığını ciddiyetle söylemek istiyorum” dedi.

“Bu, uluslararası ekonomik yaptırımlara ve diplomatik izolasyona yol açacak, Şi’nin ‘Çin ulusunun büyük gençleşmesini’ mahvedecek ve onu Çin ulusunun günah keçisi haline getirecektir.”

BLİNKEN, DÜNYA TİCARETİ “MUAZZAM ETKİLENİR” DEDİ
Pazartesi günü, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Pekin’in Tayvan’ı daha önce düşünülenden “çok daha hızlı bir zaman çizelgesinde” ele geçirmek istediği konusunda uyarıp ve Şi’nin altında “çok farklı bir Çin”in ortaya çıktığını da sözlerine eklemişti.

Blinken ayrıca Tayvan üzerindeki herhangi bir savaşın küresel ticaret üzerinde “muazzam” bir etkisi olacağı konusuna da değinmişti.

Written by:

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası