İsveç, NATO üyeliği için Türkiye’ye mektup gönderdi

İsveç, NATO üyeliği için Türkiye’ye mektup gönderdi

Rusya’nın Ukrayna işgalinden hemen sonra güvenlik kaygıları nedeniyle NATO’ya katılma kararı alan İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka dahil olabilmeleri için tüm üyeleri ikna etmeleri gerekiyor. Ancak Türkiye iki İskandinav ülkesinin üyeliğine yeşil ışık yakmadan önce bu ülkelerin PKK ve diğer terör örgütlerine karşı net bir tavır sergilemelerini istiyor. Üyelik için çabalayan İsveç ve Türkiye arasında müzakereler sürüyor.


İsveç ve Finlandiya NATO üyeliği için Türkiye’nin onayını bekliyor

İSVEÇ: “SOMUT ADIMLAR ATTIK”
Stockholm, Ankara’ya 6 Ekim tarihinde gönderdiği bir mektupta, İsveç’in Türkiye’nin endişelerini gidermek için PKK militanlarına karşı terörle mücadele çabalarını hızlandırmak da dahil olmak üzere “somut adımlar attığını” söyledi.

İki sayfalık mektupta, İsveç’in Haziran ayında Türkiye ve Finlandiya ile imzaladığı ve NATO üyesi Türkiye’nin üyeliğe yönelik vetosunu kaldırmasıyla sonuçlanan bir memorandumun “uygulanmasına tamamen bağlı olduğunu” göstermek için attığı adımlardan 14 örnek yer alıyor.

İsveç ve Finlandiya, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline tepki olarak Mayıs ayında NATO’ya katılım tekliflerini başlattılar, ancak iki İskandinav ülkesini yasaklı PKK ve diğer terörist gruplara yataklık etmekle suçlayan Türkiye’nin itirazıyla karşılaştılar.

Stockholm ve Helsinki, teröristleri barındırdıklarını reddetmelerine rağmen, Türkiye’nin güvenlik endişelerini tam olarak ele almak ve silah ambargolarını kaldırmak için Ankara ile işbirliği yapma sözü verdiler. Ancak Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 6 Ekim’de taleplerinin henüz karşılanmadığını söyledi.

İsveç, Türkiye’ye yazdığı mektupta, “Üçlü anlaşmanın tüm temel unsurları üzerinde somut adımlar atıldığını” söyledi.

İSVEÇ İSTİHBARATI MİT’İ ZİYARET ETTİ
İsveç Güvenlik ve Terörle Mücadele Polisi SAPO, “PKK’ya karşı çalışmalarını yoğunlaştırdı” ve Türkiye’nin Milli İstihbarat Teşkilatı ile görüşmek üzere Eylül ayında Türkiye’ye “üst düzey bir ziyaret” gerçekleştirdi.

İsveç Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Dışişleri Bakanlığı ve Erdoğan’ın ofisinin iletişim birimleri, mektupla ilgili yorum talebine henüz yanıt vermedi.

İsveçli yetkililer, daha önce bildirilmeyen mektubu hafta sonu Erdoğan’ın ofisine ve Türk Dışişleri Bakanlığına teslim etti.

PKK, İSVEÇ’İN ULUSAL GÜVENLİĞİNE YÖNELİK BİR TEHDİT!
Mektupla ilgili bilgi veren kaynak, Türkiye’ye İsveç’in devam eden görüşmeler sırasındaki çabalarına dair güvence verme ve NATO üyelik hedefinin nihai olarak onaylanmasını teşvik etme amaçlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Mektuba göre, İsveç makamları “PKK’nın İsveç’in ulusal güvenliğine yönelik tehditlerdeki ve organize suçtaki rolüne ilişkin yeni analizler yaptı ve bu muhtemelen somut sonuçlara yol açacaktır.”

İSVEÇ “TERÖRİSTLERİ İADE ETME KONUSUNDA KARARLI”
Türkiye, İsveç ve Finlandiya’dan terörle bağlantılı bir düzine kişinin iadesini istedi.

Mektupta, Stockholm’ün 11 Ağustos kararının ardından Ankara’nın talebi üzerine 31 Ağustos’ta bir Türk vatandaşını iade ettiği ve 2019’dan bu yana Türkiye’ye toplam dört iade yapıldığı belirtiliyor.

Mektuba göre, iadeler Ekim ayı başlarında Ankara’yı ziyaret eden İsveçli bir heyet tarafından tartışıldı.

Mektupta, “İsveç, terör zanlılarının bekleyen iade taleplerini Türk istihbaratını dikkate alarak ve İsveç yasalarına ve Suçluların İadesine İlişkin Avrupa Sözleşmesi’ne uygun olarak hızlı ve eksiksiz bir şekilde ele almaya kararlıdır” denildi.

TÜM ÜYELERİN ONAYLAMASI GEREKİYOR
30 NATO üyesinin parlamentoları İsveç ve Finlandiya’nın ittifaka katılmasını onaylaması gerekiyor.

İsveç Dışişleri Bakanı bugün yaptığı açıklamada, görüşmelerin ilerlediğine dair bir işaret olarak, son iki ülkenin, Türkiye ve Macaristan’ın yakında NATO başvurularını oylamalarını beklediğini ifade etti.

ERDOĞAN YENİ BAŞBAKANLA GÖRÜŞECEK
Erdoğan, İsveç’in yeni Başbakanı Ulf Kristersson’un terörle mücadeleyi desteklediğini düşünüyor ve NATO üyelik hedefi ve iadeleri görüşmek üzere bir araya gelmeyi planlıyor.

Bir gün önce Kristersson, NATO Genel Sekreteri ile yaptığı görüşmeden sonra, hükümetinin “Finlandiya ve Türkiye ile üçlü mutabakatı uygulama çabalarını iki katına çıkaracağını” söyledi.

Written by:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası