İngiltere’de, Breksit yani Avrupa Birliği’nden ayrılma karşıtı protestocular Londra’da eylem gerçekleştirdi.
İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ayrılmasını tepkiyle karşılayan ve buna karşı çıkan vatandaşlar Londra’da sloganlar atarak yürüyüş gerçekleştirdi.
YENİDEN AVRUPA BİRLİĞİ İSTEĞİ
Binlerce protestocu ise İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne yeniden katılmasını talep ediyor.
Londra’nın merkezi 22 Ekim Cumartesi günü mavi Avrupa bayraklarıyla çalkalandı. Binlerce kişi AB’ye yeniden katılmak için gösteri yaptı ve Breksit’i bir başarısızlık olarak nitelendirdi.
AVRUPA BİRLİĞİ’NDEN AYRILIŞ
Gerçekleşen genel seçimlerin ardından 31 Ocak 2020 tarihinde Avrupa Parlementosu geri çekilme anlaşmasını onayladı. Böylece Birleşik Krallık resmi olarak Avrupa Birliği’nden ayrılmış oldu.
Resmi olarak ayrılık gerçekleşmiş olsa bile, İngiltere hala Avrupa Birliği hukuna tabii. Ayrıca AB gümrük birliğinin de bir parçası. Fakat artık AB’nin siyasi organları ya da kurumlarıyla bağlantısı bulunmamakta.
REFERANDUM SÜREÇLERİ
Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasına ilişkin ilk referandum 1975 yılında gerçekleşiyor. Bu referandum da seçmenlerin %67’sinin üyeliğe devam edilmesi yönünde oy kullanması ile Birleşik Krallık’ın AB üyeliği sürüyor.
Avrupa’ya gerçekleşen yasadışı mülteci göçleri ve Suriyeli mülteciler ile 2016’da bir kez daha gündeme gelen Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması konusu sebebiyle yeniden bir referandum gerçekleştirilmesi kararı alındı.
2016’da yinelenen bu referandumda seçmenlerin %52’sinin AB’den ayrılmak istemesi yönünde oy kullanması sonrasında, ülkenin AB’den ayrılma süreci başlamış oldu.
SUİKAST VE İSTİFA
2016’da gerçekleşen bu referandum öncesinde Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmamasını savunan ve bu konuda çeşitli kampanyalara katılan milletvekili Jo Cox, AB’den ayrılmamak adına bir etkinlikte konuşma yapmak üzere seyahat ettiği sırada önce bıçaklı, sonra silahlı saldırıya uğradı ve hayatını kaybetti.
Referandumun ardından AB’den ayrılma kararı verilmesinin ardından Birleşik Krallık Başbakan’ı David Cameron istifa etti.
AB SONRASI MALİ DURUM
Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının ardından Sterlin, Euro, Dolar, Kron gibi bir çok para birimi olumsuz şekilde etkilendi. Bazı borsalar ani değer kaybına uğradı.
Tüm bunların ardından yorumcular tarafından farklı yorumlar da gelmedi değil. Bazı kaynaklar Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılması ile Londra yönetiminin bazı engellemeleri olmadan AB’nin daha hızlı karar alabildiğini söylerken, bazı kaynaklar ise Çin gibi bir süper güce karşı Birleşik Krallık gibi bir müttefiğin AB için kesinlikle şart olduğunu savundu.