“Dünya ilk kez gerçek bir enerji kriziyle yüzleşecek!”

“Dünya ilk kez gerçek bir enerji kriziyle yüzleşecek!”

25 Ekim 2022’de Singapur’da düzenlenen 15. Singapur Uluslararası Enerji Haftası’nda açıklamalarda bulunan Uluslararası Enerji Ajansı İcra Direktörü Dr. Fatih Birol yaşanan ve ilerleyen günlerde de iyice şiddetlenecek olan enerji krizine dair kritik açıklamalarda bulundu…


Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Başkanı Dr. Birol: “Dünya çapında sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) pazarlarının daralması ve büyük petrol üreticilerinin arzı kesmesi dünyayı gerçek anlamda ilk küresel enerji krizinin ortasına attı.” dedi.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Singapur’da yaptığı konuşmada, Ukrayna krizinin ortasında Avrupa’ya artan LNG ithalatının ve Çin’in akaryakıt iştahında potansiyel bir toparlanmanın piyasayı daraltacağını, çünkü gelecek yıl sadece 20 milyar metreküp yeni LNG kapasitesinin piyasaya çıkacağını söyledi.

DR.BİROL OPEC’NİN ÜRETİMİ KISMA KARARINI “TALİHSİZ” OLARAK DEĞERLENDİRDİ

Aynı zamanda, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC+ olarak bilinen müttefiklerinin günde 2 milyon varil (bpd) üretimi kısma yönündeki son kararı, IEA’nın küresel petrolü etkilediği için “riskli” bir karardır. Birol, bu yıl günde 2 milyon varile yakın talep artışı olduğunu söyledi.

“(Bu) özellikle riskli, çünkü dünyadaki birçok ekonomi resesyonun eşiğinde, eğer küresel resesyondan bahsediyorsak… Bu kararı gerçekten talihsiz buldum” dedi.

Petrol, doğal gaz ve kömür de dahil olmak üzere bir dizi enerji kaynağında yükselen küresel fiyatlar, artan gıda ve hizmet enflasyonuyla uğraşırken aynı zamanda tüketicileri de etkiliyor. Yüksek fiyatlar ve tayınlama olasılığı, kışa girmeye hazırlanan Avrupalı ​​tüketiciler için potansiyel olarak tehlike yaratmakta.

Birol, havanın ılıman kalması durumunda Avrupa’nın bu kışı biraz yıpranmış olsa da atlatabileceğini söyledi.

“Son derece soğuk ve uzun bir kış geçirmedikçe, örneğin Nordstream boru hattı patlaması gibi gördüklerimiz açısından herhangi bir sürpriz olmadıkça, Avrupa bu kışı ekonomik ve sosyal açıdan bazı sıkıntılarla geçirmeli.” dedi.

DÜNYA TALEBİ KARŞILAMAK İÇİN HALA RUS PETROLÜNE MUHTAÇ!

Birol, petrol için tüketimin 2023’te günde 1,7 milyon varil artmasının beklendiğini, bu nedenle dünyanın talebi karşılamak için hala Rus petrolüne ihtiyacı olacağını söyledi.

G7 ülkeleri, Ukrayna savaşının ardından Moskova’nın gelirlerini sınırlamak için gelişmekte olan ülkelerin Rus petrolünü daha düşük fiyatlarla satın almalarına izin verecek bir mekanizma önerdi.

Birol, planın hala çözülmesi gereken birçok ayrıntısı olduğunu ve büyük petrol ithal eden ülkelerin satın alınmasını gerektireceğini söyledi.

Bir ABD Hazine yetkilisi geçen hafta Reuters’e verdiği demeçte, Rusya petrolünün %80 ila %90’ının Moskova’nın buna karşı çıkması halinde fiyat tavanı mekanizmasının dışına akmaya devam edeceğine inanmanın mantıksız olmadığını söyledi.

Birol, “Bence bu iyi bir şey çünkü dünyanın şu anda piyasaya akması için hala Rus petrolüne ihtiyacı var. Talebi karşılamak için %80-90’lık bir oran iyi ve cesaret verici bir seviye” dedi.

Arz kesintisi sırasında kullanılabilecek büyük miktarda stratejik petrol rezervi olmasına rağmen, şu anda gündemde başka bir petrol rezervi bulunmadığını da sözlerine ekledi.

ENERJİ GÜVENLİĞİ YENİLENEBİLİR BÜYÜME SAĞLAR


Birol, enerji krizinin temiz kaynakları hızlandırmak ve sürdürülebilir ve güvenli bir enerji sistemi oluşturmak için bir dönüm noktası olabileceğini söyledi.

Ülkeler enerji teknolojilerini ve yenilenebilir enerjiyi bir çözüm olarak gördükleri için Birol, “Enerji güvenliği enerji geçişinin bir numaralı itici gücüdür.” dedi.

IEA, 2022’de yenilenebilir enerji kapasitesi büyüme tahminini, bu yıl 400 gigawatt’a yakın yenilenebilir kapasite eklenerek, daha önce %8 olan bir önceki yıla göre %20’lik bir artışa revize etti.

Written by:

245 Posts

View All Posts
Follow Me :

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası