Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya aldı!

Rusya, Tahıl Koridoru Anlaşması’nı askıya aldı!

Rusya, Sivastopol Limanı’ndaki Ukrayna saldırısının ardından Ukrayna limanlarından dünyaya tahıl ürün ihracının devam etmesi için Türkiye’nin aracılığıyla imzalanan anlaşmayı askıya aldığını açıkladı.


Rusya, Tahıl Koridoru anlaşmasını askıya aldı.

RUSYA,TAHIL ANLAŞMASINI ASKIYA ALDI!
Tahıl arzındaki küresel krizi hafifletmeyi hedefleyen ve üç aydır işleyen anlaşma bu kararla birlikte ağır bir darbe yemiş oldu.

Rusya, Ukrayna güçlerinin 29 Ekim sabahı Rusya’nın gayrimeşru ilhakı altındaki Kırım’ın Sivastopol şehrindeki Karadeniz Filosuna ait gemilere insansız hava araçlarıyla saldırdığını söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, açıklamasında “Kiev rejiminin, İngiliz uzmanların katılımıyla Karadeniz Filosu gemilerine ve ‘tahıl koridoru’ güvenliğinin sağlanmasında görev alan sivil gemilere yönelik terör eylemini dikkate alarak Rusya, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin ihracatına ilişkin anlaşmaya katılımını askıya aldı.” dedi.

Bakanlık daha önce yaptığı açıklamada Ukrayna saldırılarının büyük ölçüde püskürtüldüğünü ve bir Rus mayın tarama gemisindeki hafif hasar dışında ciddi bir kayıpları olmadığını söylemişti.

UKRAYNA CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ: “RUSYA ŞANTAJ YAPIYOR”
Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Sözcüsü Andriy Yermak, 29 Ekim günü Kırım yarımadasında meydana gelen patlamaların ardından Rusya’yı “şantaj” ve “terör saldırıları icat etmek” ile suçladı.

Yermak’ın sözleri, patlamaların arkasında Ukrayna’nın olduğu yönündeki Rus suçlamalarına karşı açık bir yanıttı.

RUSYA TARIM BAKANI: “UKRAYNA TAHILININ YERİNİ ALMAYA HAZIRIZ”
Ayrı bir gelişmede, Rusya Tarım Bakanı Dmitry Patrushev,saldırı günü erken saatlerde yaptığı açıklamada, Rusya’nın önümüzdeki dört ay içinde Ukrayna tahıllarının yerini alacak 500.000 tona kadar tahılı yoksul ülkelere Türkiye’nin yardımıyla tedarik etmeye hazır olduğunu söyledi.

“Bu yılki hasadı dikkate alarak, Rusya Federasyonu Ukrayna tahılının yerini almaya ve ilgili tüm ülkelere uygun fiyatlarla tedarik sağlamaya tamamen hazırdır” dedi.

Rusya ve Ukrayna, 22 Temmuz’da Türkiye’de BM destekli Karadeniz Tahıl Girişimi’ni imzaladığından beri, Ukrayna birkaç milyon ton mısır, buğday, ayçiçeği ürünleri, arpa, kolza tohumu ve soya ihraç edebilmişti.

Birleşmiş Milletler yardım şefi Martin Griffiths ise daha 26 Ekim günü, anlaşmanın Kasım ayının ortasına kadar uzatılacağı konusunda “nispeten iyimser” olduğunu söylemişti.

Anlaşmaya göre Ukrayna, Rusya’nın 24 Şubat’ta kendisini işgal etmesiyle duraklayan tahıl ve gübre ihracatını yeniden başlatabilmişti. Ukrayna İhracat Anlaşması başlangıçta 120 gün olarak kabul edildi.

“RUSYA SİVİL GEMİLERİN GÜVENLİĞİNİ GARANTİ EDEMEZ”
Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan ayrı bir açıklamada, Rus gemilerine yönelik saldırıların ardından “Rus tarafı, “Karadeniz Girişimi”ne katılan sivil kuru yük gemilerinin güvenliğini garanti edemez ve uygulamasını bugünden itibaren süresiz olarak askıya alır.” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada Türkiye’nin anlaşmanın uygulanmasındaki rolüne atıfta bulunarak “Ukrayna gıda taşımacılığını kontrol eden İstanbul Ortak Koordinasyon Merkezi’ndeki Rus temsilcilere de ilgili talimatlar verildi.” ifadesi kullanıldı.

BM ANLAŞMANIN YENİLENMESİNİ İSTEMİŞTİ!
28 Ekim günü geç saatlerde BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in sözcüsü taraflara anlaşmayı yenileme çağrısında bulunmuştu.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, “Dünya genelinde gıda güvenliğine katkıda bulunmak ve bu küresel krizin milyarlarca insana verdiği acıyı hafifletmek için bunu yapmanın aciliyetinin altını çiziyoruz.” Dedi.

Dujarric, “dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, nakliye şirketleri, tahıl ve gübre tüccarları ve çiftçilerin” anlaşmanın geleceği konusunda netlik aradıklarını söyledi.

Written by:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası