NATO üyeliği için son olarak Türkiye’nin onayını bekleyen Finlandiya ittifaka katılırsa Rusya ile sınırına nükleer silah yerleştirebilir. Devlet televizyonuna konuşan Başbakan Sanna Marin ülkenin “manevra alanını” geniş tutmak için NATO üyeliği konusunda herhangi bir kısıtlamaya gitmediklerini belirtti.
Finlandiya’da medyasında yer alan haberlere göre ülkenin NATO’ya üyelik başvurusu onaylanırsa Finlandiya, Rusya ile sınırına nükleer silah konuşlandırılabilir.
NÜKLEER SİLAHLARA KISITLAMA GETİRİLMEDİ!
Hem Finlandiya hem de İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Mayıs ayında NATO’ya katılmak için başvuruda bulunmuştu. Helsinki merkezli Iltalehti gazetesine göre, Finlandiya hükümetinin parlamentoya sunacağı olası NATO üyeliğine ilişkin yasa tasarısı nükleer silahların devre dışı bırakılmasını içermiyor.
Gazeteye konuşan savunma kaynakları, Finlandiya’nın dışişleri ve savunma bakanları Pekka Haavisto ve Antti Kaikkonen’in Temmuz ayında Helsinki’nin başvurusunun kabul edilmesi halinde “kısıtlamalar veya ulusal ayrıcalıklar” istemeyeceklerine dair NATO’ya “taahhüt” verdiklerini söyledi.
Dış politika uzmanları Iltalehti’ye bunun NATO nükleer silahlarının Finlandiya topraklarından geçebileceği veya bu topraklara dayanabileceği anlamına geldiğini söylerken ülkede NATO üslerinin kurulması konusunda herhangi bir kısıtlama olmadığı da biliniyor.
Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, ülkenin ulusal yayın şirketi Yle’ye NATO’ya başvururken Finlandiya topraklarında nükleer silahları kabul etmeyi neden reddetmediğini açıkladı.
BAŞBAKAN MARİN:”MANEVRA ALANIMIZ OLMALI”
Marin, “Konu kalıcı üsler veya nükleer silahlar olduğunda, bu tür ön koşulları belirlemememizin veya manevra alanımızı sınırlamamamızın çok önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.
ABD’NİN AVRUPA’DA KONUŞLU 100 NÜKLEER SİLAHI VAR!
Amerikan Bilim Adamları Federasyonu’na göre ABD’nin halihazırda Avrupa’da Belçika, Almanya, İtalya, Hollanda ve Türkiye’de konumlanmış yaklaşık 100 nükleer silahı var.
Her ikisi de NATO üyesi olan İngiltere ve Fransa ise kendi bağımsız nükleer cephaneliklerine sahipler.
POLONYA DA NÜKLEER’E TALİP!
Bu ayın başlarında, Polonya hükümeti ABD hükümetiyle ABD nükleer silahlarına ev sahipliği yapma konusunda görüştüklerini açıklarken bu iddia Washington tarafından doğrulanmadı.
ANDRZEJ DUDA: “NÜKLEER FIRSAT”
Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ise bu durumun Polonya’nın “nükleer paylaşıma” dahil olması için “potansiyel bir fırsat” olduğunu iddia etti.
NATO: “NATO, NÜKLEER BİR İTTİFAKTIR”
Web sitesine göre NATO, nükleer cephaneliğini “barışı korumak, zorlamayı önlemek ve saldırganlığı caydırmak” için kullanan bir “nükleer ittifak”tır.
Nükleer caydırıcılığın önemi, ittifak tarafından Haziran ayında Madrid zirvesinde kabul edilen NATO’nun 2022 Stratejik Konseptinde yeniden vurgulanmıştı.
STOLTENBERG: “TARİHİ BİR AN”
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Mayıs ayında Finlandiya ve İsveç’in üyelik başvurularını memnuniyetle karşılamış ve başvuruları NATO için “tarihi bir an” olarak nitelendirmişti.
TÜRKİYE’NİN ONAYINI BEKLİYORLAR
Finlandiya ve İsveç’in NATO başvuruları, ittifakın 30 üye devletinin 28’inin parlamentoları tarafından zaten onaylandı. Macaristan ve Türkiye ise henüz iki ülkenin üyeliklerini oylamadı.
İki ülkenin NATO üyeliğinin onaylanması için PKK ve diğer terör örgütleriyle mücadelede Ankara tarafından istenen belli adımları atmaları gerekiyor.
ERDOĞAN: “İLKELİ DURUŞUMUZU SÜRDÜRECEĞİZ”
1 Ekim’de konuyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Ülkemize verilen sözler tutulana kadar bu konudaki ilkeli ve kararlı duruşumuzu sürdüreceğiz” demişti.
NATO 30 Ekim’de “Kararlı Öğlen” adını verdiği askeri tatbikatı sonlandırmıştı. Tatbikata nükleer silah taşıyabilen ABD B-52 bombardıman uçakları da dahil olmak üzere yaklaşık 60 uçak katılmıştı.