ABD’nin, Sudan ile Rusya’nın ilişkilerine istinaden Sudan’a yaptığı uyarılar sonrasında Sudan’da yoğun protestolar başladı.
Sudan’daki ABD Büyükelçiliği geçtiğimiz hafta, Sudan’da ülke genelinde, özellikle de başkanlık sarayında ve şehrin merkezinde yoğun gösteriler beklendiğini bildiren bir “gösteri uyarısı” yayınladı.
Uyarıların ardından bu hafta içerisinde Sudan’da şiddetli gösteriler başladı.
ASKERİ YÖNETİM, ENFLASYON VE KITLIK!
2021 yılının Ekim ayında Sudan askeri darbesinin yıl dönümünde on binlerce gösterici sokaklara döküldü.
Uzun süredir Sudan lideri Ömer el-Beşir’in Nisan 2019’da devrilmesinin ardından iktidara gelen sivil-askeri geçiş hükümetinin devrilmesi için sürekli olarak protestolar gerçekleşmekte.
Hartum, Port Sudan, Kasala ve diğer şehirler de dahil olmak üzere toplanan protestocular, askeri yönetimi, enflasyonu, Afrika ülkelerini vuran gıda fiyatlarını ve kıtlığı protesto ettiler.
Ayrıca Batı ülkelerinin Ukrayna’da tahıl biriktirdiğini ve Rusya’nın gıda maddelerinin yurtdışına ihraç edilmesine kısıtlama getirmesi de protestocular tarafından dile getirildi.
BAŞKANLIK SARAYINA GİRDİLER!
Göstericiler Sudan’ın 1970 öncesi mavi, sarı ve yeşil ulusal bayrağı dahil pankartlar taşıdılar ve hükümet karşıtı sloganlar attılar.
Yabancı kaynaklar tarafından protestocuların başkanlık sarayına girdiği ve ordunun protestocuları sarayın dışına çıkartmak için göz yaşartıcı gaz kullandığı bildirildi.
Ayrıca ordu tarafından göstericiler arasındaki koordinasyonu ve iletişimi kesmek amacıyla şehir sokaklarında barikatlar kuruldu ve internet bağlantısı sınırlandırıldı.
Sudan, geçtiğimiz yıl boyunca askeri yönetime karşı daha küçük çapta protestolara tanık oldu; bu olaylarda 160’tan fazla kişi öldü ve yüzlerce kişi yaralandı.
RUSYA İLE İLİŞKİLERİN ARDINDAN…
Protestolar, ABD’nin geçtiğimiz ay Hartum’a Rusya ile işbirliğini artırmaması yönünde yaptığı uyarıların hemen ardından geldi. Bu da akıllara bir çok soru işareti getirdi.
Moskova ve Hartum, 2020’nin sonlarında bir askeri üs üzerinde anlaşmaya vardı. Anlaşmanın konusu tesis aynı anda dört savaş gemisine ev sahipliği yapabilecek şekilde tasarlandı. İlk Rus fırkateyni Mart 2021’de Port Sudan’a demirledi.
“SUDAN İYİ BİR ORTAK OLABİLİR”
ABD, Sudan’ın “iyi bir ortak” olabileceğini, ancak bunun, yönetimin ülkeyi “demokrasi yoluna” geri döndüren bir geçiş çerçevesinin oluşturulmasını kolaylaştırması durumunda olabileceğini öne sürdü.
Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, Washington’ın Sudan’da gerçekleşen 2019 “devriminin” “hedeflerine ulaşmasına yardım etme” taahhüdünü dile getirdi ve “Tüm Sudanlı aktörler, sivil liderliğinde bir geçiş kurulmasına yönelik devam eden müzakerelere yapıcı bir şekilde katılmalıdır.” dedi.
Geçen ay, BM Genel Kurulu sırasında, Sudan Geçici Hükümeti Başkanı Abdel-Fattah Al Burhan, Rusya’ya Sudan’a karşı tutumundan dolayı minnettarlığını dile getirdi ve “ilişkilerin hedeflere ulaşacak şekilde gelişmesi konusunda umutluyuz.” dedi.