Türkiye öncülüğünde imzalanan kritik anlaşma yeniden devrede!

Türkiye öncülüğünde imzalanan kritik anlaşma yeniden devrede!

Rusya, Ukrayna ile aralarında Türkiye önderliğinde gerçekleştirilen tahıl anlaşmasına katılımını tekrar sürdürdüğünü açıkladı.


Rusya, yaptığı açıklamada, savaşın parçaladığı Ukrayna’dan dünya çapında hayati önem taşıyan tahıl ihracatını serbest bırakma amaçlı, Türkiye’nin öncülüğünde yapılan tahıl anlaşmasına bağlılığını, hafta sonu, açlığı şiddetlendirmekle tehdit edercesine bir hamleyle askıya aldıktan sonra bugün, yeniden sürdüreceğini söyledi.

KORİDOR AMACI DIŞINDA KULLANILMAYACAK

Rusya savunma bakanlığı, Kiev’den Karadeniz tahıl koridorunu Rusya’ya karşı askeri operasyonlar için kullanmama konusunda yazılı garanti aldığını söyledi.

Bakanlık açıklamasında, “Rusya Federasyonu şu anda alınan garantilerin yeterli olduğunu düşünüyor ve anlaşmanın uygulanmasına devam edecek.” dedi.

BAŞKAN ERDOĞAN AÇIKLADI

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan daha önce yaptığı açıklamada, Rusya Savunma Bakanı Sergei Shoigu’nun Türkiye Savunma Bakanı’na, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in aracılık ettiği 22 Temmuz tahıl anlaşmasının Çarşamba günü öğlen saatlerinden itibaren işlemeye devam edeceğini bildirdiğini söyledi.

Erdoğan, “Tahıl taşımaları daha önce de kararlaştırıldığı gibi bugün saat 12.00’den itibaren devam edecek.” dedi.

GÜVENLİK GARANTİSİ

Rusya, Karadeniz’deki filosuna yönelik bir saldırı nedeniyle Karadeniz’i geçen sivil gemilerin güvenliğini garanti edemediğini söyleyerek anlaşmaya bağlılığını hafta sonu askıya aldığını bildirdi.

Ukrayna ise bunun bir bahane olduğunu söyledi.

“TÜRKİYE SAYESİNDE”

Ukrayna dünyanın en büyük tahıl ve yağlı tohum tedarikçilerinden biri olduğu için, Rus ablukası birçok ülkede gıda kıtlığına sebep olurken, yaşam maliyeti krizini de şiddetlendirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Salı gecesi yaptığı bir konuşmasında, Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çalışmaları sayesinde gemilerin hala Ukrayna limanlarından yüklerle birlikte hareket ettiğini söyledi.

Zelenskiy, “Tahıl koridoru için güvenilir ve uzun vadeli bir savunmaya ihtiyaç var.” dedi.

KESİNTİYE BEKLENTİ, SERT BİR YANIT!

Ayrıca Zelenskiy, “Rusya, gıda ihracatımızı kesintiye uğratacak herhangi bir adıma dünyadan sert bir yanıt alacağı konusunda açıkça bilgilendirilmelidir. Burada söz konusu olan, on milyonlarca insanın hayatıdır.” dedi.

Tahıl anlaşması, dünya pazarlarına daha fazla buğday, ayçiçek yağı ve gübre enjekte ederek yoksul ülkelerdeki kıtlığın önlenmesine yardımcı olmayı ve fiyatlardaki keskin artışın önüne geçmeyi amaçlıyordu. 

Ayrıca anlaşma ile her ay Ukrayna’dan ihraç edilen 5 milyon tonluk tahılın tekrar savaş öncesi seviyesine ulaştırılması hedef alınıyor.

Written by:

473 Posts

View All Posts
Follow Me :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası