Etiyopya’da hükümet ile isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında gerçekleşmesi beklenen barış için, müzakerelerde ilk adım atıldı.
Etiyopya’da hükümet ile isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi arasında Güney Afrika Cumhuriyeti’nde yürütülen barış görüşmelerinde taraflar, düşmanlığa ve çatışmaya son verme konusunda anlaşmaya vardı.
AFRİKA’DA BARIŞ ORTAMI
Afrika Birliği temsilcisi olarak müzakerelerde bulunan ve görüşmelere başkanlık eden eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo, yapılan toplantıların ardından, görüşmelerle ilgili basına açıklama yaptı.
Obasanjo, Etiyopya hükümeti ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi’nin (TPLF) silah bırakması, hukuk sisteminin ve düzenin iyileştirilmesi ile insani yardımın devam etmesi konularında anlaşmaya vardıklarını açıklayarak basın mensupları ile paylaştı.
AFRİKA BİRLİĞİ TEMSİLCİLERİ
Etiyopya hükümeti ve Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasındaki barış müzakereleri 25 Ekim’de Güney Afrika’da başlamıştı.
Görüşmelere eski Nijerya Cumhurbaşkanı Olusegun Obasanjo ve eski Kenya Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta’nın başkanlık etti.
TÜRKİYE DURUMDAN MEMNUN
Etiyopya ile yakın ilişkilerde bulunduğu bilinen Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı da Etiyopya ile TPLF arasında gerçekleşen mutabakata ilişkin açıklama yaparak, anlaşmayı büyük bir memnuniyetle karşıladıklarını, mutabakatın kalıcı olmasını dilediklerini söylediler.
TİGRAY HALK KURTULUŞ CEPHESİ
Etiyopya’da ordu ile Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) arasında Kasım 2020’de başlayan çatışmalar, binlerce kişinin ölümüne, yüz binlerce kişinin evlerini terk etmesine yol açtı.
Geçmişte bir dönem ülke siyasetinde etkin rol oynayan TPLF, mevcut Başbakan Abiy Ahmed’in 2018’de göreve gelmesi sonrası koalisyondan ayrıldı ve yeni kurulan iktidar partisine katılmayı reddetti.
Ülkede Amhara ve Oromo kökenli etnik gruplar nüfusun çoğunluğunu oluşturmakta. TPLF yönetimi döneminde yıllarca çifte standarda ve ayrımcılığa maruz kaldığını söyleyen gruplar, TPLF’nin yönetimi kaybetmesi ile TPLF’ye duydukları öfkeyi açığa vurdular ve bu da çatışmaların tetiklenmesine yol açtı.
ESKİ MÜZAKERELER
TPLF tarafı, daha önce ülkeye barışın gelmesi için Tigray eyaletinde otoritesinin tanınmasını talep ederek, bölge üzerinde bulunan kısıtlama ve uygulanan ablukanın kalkmasını ve sınır komşusu olduğu Eritre askerlerinin de ülkeden çekilmesini istediği şartlar ortaya koymuştu.
Bir türlü ortak noktada buluşulamayan ve iki yıldır dinmeyen iç savaş, ülkenin özellikle kuzey bölgesinde geniş çaplı yıkıma sebep oldu. Savaş öncesi ülkenin en büyük ve gelişmiş Tigray nüfusunun yarısı savaş sonrasında yardıma muhtaç hale geldi.