Alman Şansölyesi Olaf Scholz’un Çin ziyareti sonrasında Pekin yönetimi, ortakları arasında Almanya’nın da bulunduğu Airbus şirketinden 17 milyar dolar değerinde 140 adet yolcu uçağı siparişi verdi.
Çin ile Almanya 17 milyar dolar değerindeki Airbus uçak alım anlaşmasını resmen duyurdu.
140 ADET AİRBUS UÇAK
Çin’in devlet satın alma ajansı CASC, Almanya Şansölyesi Olaf Scholz’un ziyareti sırasında 132 A320 jeti ve sekiz adet A350 geniş gövdeli uçak dahil olmak üzere 140 Airbus uçağı için Almanya ile toplu bir anlaşma imzaladığını söyledi.
ÇİN’İN ÇALIŞMA YÖNTEMİ BU!
Araştırma firması Rhodium Group’un yönetici editörü ve Alman-Çin ilişkileri uzmanı olan Noah Barkin ise “Çin’in çalışma yöntemi konuğun önemiyle orantılı iş anlaşmalarını duyurmaktır” dedi.
“Almanya bunu anlaşmalar konusunda yapmaya pek hevesli görünmüyordu. Dolayısıyla Çin tarafı eski bir anlaşmayı yeniden ısıtmış ve bunu kendi kendilerine ilan etmiş görünüyor.” yorumunu yaptı.
Çin’in devlet satın alma ajansı ise yorum taleplerine henüz yanıt vermedi.
ŞANSÖLYE, SERMAYENİN DESTEĞİNİ ALDI
Şansölye Scholz, Batı’daki Çin düşmanlarını korkutmak için Almanya’nın en büyük ticaret ortağı olan Çin’i ziyaret ederken iş insanlarından oluşan büyük bir heyeti yanına almaya karar verdi.
ALMAN YETKİLİ: HİÇBİR ANLAŞMA İMZALAMAYACAĞIZ
Artan eleştirilere cevap olarak bir Alman yetkili ziyaret sırasında hiçbir anlaşmanın imzalanmayacağını söyledi.
SCHOLZ, AİRBUS ANLAŞMASINDAN BAHSETMEDİ
Scholz, Cuma günü geç saatlerde Pekin’deki gazetecilere yaptığı bir açıklamada gezisi sırasında Avrupalı ve Çinli şirketler için eşit şartlar altında kampanya yürüttüğünü söyledi ancak bir Airbus anlaşmasından bahsetmedi.
3 YIL SONRA BİR İLK!
Almanya Şansölyesi’nin Şi ile yüz yüze görüşmesi, Şi’nin bir G7 lideriyle yüz yüze etkileşime girmediği üç yıllık bir dönemin sonra geldi.
Airbus anlaşması ayrıca birkaç yıldır devam eden ticaret savaşları sırasında Çin pazarını büyük ölçüde donduran ABD’li Boeing’e açık bir sinyal olarak yorumlandı.
AVRUPA İÇİN BİR ATILIM!
Geçtiğimiz Temmuz ayında Çin’in “Üç Büyük” devlet havayolu şirketi toplam 292 Airbus jeti satın alma sözü verdi. Bu anlaşma Çinli havayolları tarafından birkaç yıldır verilen en büyük sipariş ve Avrupa için bir atılım oldu.
Airbus resmi olarak Ağustos ayında anlaşmayı yaptı.
BOEİNG ÇİN’İ KAYBETTİĞİNİ İTİRAF ETTİ!
Boeing ise Çarşamba günü yaptığı açıklamada dünyanın en büyük ithalat pazarı olan Çin olmadan üretimi artırmak ve teslimat hedeflerine ulaşmak zorunda kalabileceğini kabul etti.
ÇİN, JET DİPLOMASİSİNİ KULLANIYOR!
Çin’in havacılık endüstrisinin kıdemli bir Batılı gözlemcisi ise “Çin uzun zamandır diplomatik sinyaller göndermek, dostlukları ödüllendirmek ve düşmanları cezalandırmak için jet anlaşmalarını kullandı” dedi.
Cuma günkü duyuru, bu yılın başlarında Airbus’tan satın alınan 292 jetten 132’sini kapsıyordu.
MACRON ZİYARETİNDE DE AYNISINI YAPACAKLAR!
Sanayi kaynakları, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un gelecekteki herhangi bir Çin gezisinde aynı etkiyi yaratmak için kalan Airbus siparişlerinin kullanılabileceğini söyledi.Fransız ve Alman ortaklı Airbus şirketi Avrupa ekonomik bağlarının bir önemli sembolüdür.
Emanuel Macron’un Kasım ayında Bali’deki G20 zirvesine gidince Pekin’e bir ziyaret yapacağı değerlendiriliyor ancak ziyaretle ilgili henüz resmi bir plan açıklanmadı.
MACRON ÖNERDİ, SCHOLZ REDDETTİ!
Fransız ve Alman hükümet kaynaklarına göre Macron, Scholz’a AB’nin bir arada hareket ettiği sinyalini vermek ve Çin’in bir ülkeyi diğerine karşı kullanma girişimlerine karşı çıkmak için Pekin’e birlikte gitmeyi önerdi ancak Scholz reddetti.