Beklenen kritik Almanya’nın Çin ziyareti bugün gerçekleşti. Çin lideri Xi, Çin ve Almanya’nın zor zamanlarda işbirliğini hızlandırması gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Scholz’un Çin’e yapması beklenen ziyareti bugün gerçekleşti.
Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, pandemiden bu yana Çin’i ziyaret eden ilk G7 lideri Şansölye Olaf Scholz ile yaptığı görüşmede, “değişim ve kargaşa zamanlarında” Çin ile Almanya arasında daha fazla işbirliğine duyulan ihtiyaçtan bahsetti.
ALMANYA VE ÇİN İŞBİRLİĞİ
Analistler, gerçekleşen bu ziyaretin, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşına, iklim değişikliğine ve ekonomik bağlara değinmesi beklediklerini, ayrıca yıllardır artan gerilimlerin ardından Çin ile Batı arasındaki suların durulabileceğini söylüyor.
Scholz’un göreve gelmesinden bu yana Pekin’de Büyük Halk Salonu’nda düzenlenen ilk yüz yüze görüşmede Xi, nüfuz sahibi büyük uluslar olarak Çin ve Almanya’nın “zorlu zamanlarda” daha fazla birlikte çalışması gerektiğini söyledi.
Çin Devlet Başkanı; “Büyük ve etkili ülkeler olarak, değişim ve kargaşa zamanlarında Çin ve Almanya, dünya barışına ve kalkınmasına daha fazla katkı sağlamak için daha fazla birlikte çalışmalıdır.” açıklamasını yaptı.
ALTIN ODA’DA ÖĞLE YEMEĞİ
Scholz’un heyetine eşlik eden bir Reuters muhabiri, Scholz’un, Xi’ye her iki liderin gergin zamanlarda yüz yüze görüşmesinin iyi olduğunu söyledi ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin kurallara dayalı küresel düzen için sorunlar yarattığını söyledi.
Scholz, ikilinin Avrupa-Çin ilişkileri, iklim değişikliği ve küresel açlıkla mücadele ve Çin-Almanya ekonomik ilişkilerinin nasıl geliştirileceği ile ilgili konuların yanı sıra her iki ülkenin farklı bakış açılarına sahip olduğu konuları da tartışacağını söyledi.
İki lider, bazen yabancı devlet başkanları için ziyafetlerin düzenlendiği “Altın Odası”nın ismiyle adlandırılan salonda öğle yemeği yediler.
ALMAN HEYETİ
Heyete eşlik eden muhabirlerin bildirdiğine göre, Scholz ile birlikte uçakta bilinen Alman şirketlerinden ceo ve iş adamları bulunmaktaydı.

Scholz’un ziyareti, dış dünyayla ilişkileri güçlendirmeye çalışan Çin tarafından hoş bir gelişme olarak kaydedildi.
ALMANYA VE ÇİN PAZARI!
Almanya’da tarihi enflasyon oranlarının açıklanmasının ve yaşanması beklenen ekonomik durgunluk döneminde gerçekleşen bu ziyarette Scholz, Çin ile devam eden işbirliğine duyulan ihtiyacı vurgulamaya çalışıyor.
Hükümet kaynaklarına göre Scholz Pekin’de yaptığı görüşmelerde insan hakları, Tayvan gerilimi ve Alman şirketlerinin Çin pazarına erişimde karşılaştıkları zorluklar gibi konuları da gündeme getirdi.
Ziyaret öncesinde, AB ve Alman hükümet koalisyonu içinde ziyarete eleştiriler gelmişti.