Rusya, Ukrayna’nın güneyinde bulunan Herson’dan çekildiğini duyurdu ve Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü resmi açıklamada bulundu.
Rusya-Ukrayna savaşında Rusya, Ukrayna’nın güneyinde bulunan Herson şehrinden çekildiğini duyurdu.
Geri çekilmenin ardından Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü: “Rusya Federasyonu şu anda gelişen gerçekleri dikkate alarak Ukrayna ile müzakere etmeye hazır.” dedi.
ÜSTÜNLÜK UKRAYNA’DA MI?
Rusya Ukrayna savaşında, savaşın seyrinin zaman zaman değiştiği ve üstünlüğün bölgelere göre el değiştirdiği günlerden biri de bugün olabilir.
Uzun zamandır Rus askerlerin kontrolünde bulunan, hata Rus askerlerin kamuflajlarını çıkarıp sivil kıyafetler giyerek, sivillerin evlerinde kaldığı bilgisinin alındığı Herson şehrinde, Ruslar tarafından geri çekilme olduğu bilgisi aktarıldı.
RUSYA HERSON İÇİN ÇOK ÇABA HARCADI!
Ukrayna ordusunun geçtiğimiz ay başlarında ilerleme kaydetmesinin ardından, Rus askerleri Herson’un Dinyeper nehrinin batısında kalan kısımlarından çekilmiş ve şehrin merkezine yerleşmişti.
Herson’da çok fazla kayıp ve esir verdiği söylenen Rusya Herson’u elinde tutmak için oldukça çaba harcadı fakat başaramadı.
HERSON’UN ÖNEMİ
Herson şehri Ukrayna için de Rusya için de çok önemli bir şehir. Konum itibariyle Dinyeper nehrinin eteklerinde ve Karadeniz kıyılarına yakın bir şehir.Ayrıca Herson, Rusya’nın 2014’de ilhak ettiği Kırım’a da çok yakın. Adeta Kırım’a açılan bir kapı.

Rusya Herson’u Mart ayı başlarında ele geçirdi ve yaklaşık altı ay kontrolünde tutmayı başardı.
Savunma çalışmaları araştırmacısı olan Miron’a göre Herson’u ele geçirmek savaşın Ukrayna lehine döndüğünü göstermek adına çok büyük bir mesaj.
Maddi imkanlar ve yardımlar konusunda tereddüt yaşayan ülkeler için de, umutsuzluğun kırılması ve Ukrayna’ya destek olmanın etkilerinin pozitif olduğunu görme anlamında da oldukça iyi bir hamle.
MÜZAKERE MAĞLUBİYET Mİ?
Rusya’nın geri çekilmenin hemen ardından müzakere talep edeceğini açıklaması ise savaşın başlangıcından bu yana gerçekleşen en somut adım olarak görülüyor.
Yorumcular ise “müzakere etmeye hazır” ifadesinin bir mağlubiyet kabulü olduğunu aktarıyor.
Ayrıca farklı kaynaklar ise, günümüzde meydana gelebilecek bir savaşta, ülkelerin askeri güçlerinin farklı olması durumunda dahi, belli ittifakların ve ikili ilişkilerin savaşın seyrini değiştirmedeki öneminin Rusya Ukrayna savaşı ile görüldüğünü ifade ediyorlar.
Müzakere sürecinde yaşanacak gelişmeleri ise hep birlikte takip edeceğiz.