Rusya-Ukrayna savaşının acı faturası Rusya’ya kesilmeye devam ediyor. Savaştan dolayı ezici Batı yaptırımlarının hedefi olan Rusya Federasyonu’nun Batılı ülkeler üzerindeki yegane yaptırımı petrol ve doğal gaz kısıtlamaları olmuştu. Ancak enerji konusunda Rusya’ya mecbur kalmak istemeyen Avrupa, alternatif enerji rotaları bulmaya şimdiden başladı. Bu alternatif rotalardan Orta Asya ve Türkiye güzergahını kullanan Orta-Koridor üzerinden 1.5 milyon ton petrol 2023 yılında Kazakistan’dan Avrupa’ya taşınacak.
Kazak petrolü Türkiye üzerinden Avrupa’ya açılacak.
2023’TE BAKÜ-TİFLİS-CEYHAN BORU HATTINI KULLANACAK!
Kazakistan, Rusya’yı baypas eden ihracat yolları bulma çabalarının bir parçası olarak 2023’te Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden 1,5 milyon tona kadar petrol taşımayı planlıyor.
KAZAK BAŞBAKAN:ZAMANLA 6.5 MİLYON TON!
Kazakistan Başbakanı Alikhan Smailov 10 Kasım Perşembe günü gazetecilere verdiği demeçte, hükümetin beklentisinin Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı üzerinden yapılan yıllık sevkiyatların zamanla 6-6.5 milyon tona ulaşacağı yönünde olduğunu söyledi.
RUSYA’YA ALTERNATİF ORTA KORİDOR!
Mevcut durumda, Kazakistan’ın petrol ihracatının üçte ikisinden fazlası Rusya üzerinden Avrupa’ya gönderiliyordu. Ancak son zamanlarda Orta Koridor olarak adlandırılan, yani Hazar Denizi ve Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye’den oluşan ülkeler dizisinin kapasitesinin geliştirilmesine büyük önem verildi.
TRENLE TAŞINACAK!
Smailov, Kazakistan’ın ihracat rotasını çeşitlendirme stratejisinin, terminali olarak Gürcistan’ın Karadeniz kıyısında bulunan Bakü-Supsa boru hattına giden petrolle beslemek için Aktau limanından gelen tankerleri ve Bakü-Batum demiryolu hattı boyunca çalışan trenleri kullanmaya dayandığını söyledi. Tıpkı petrol zengini Atyrau bölgesinden Özbekistan ve Çin’e giden trenler gibi.
VAGON SAYISINI İKİ KATINA ÇIKARDIK!
Smailov, “Petrol ihracatı potansiyelini genişletmek ve artırmak için tüm bu alanlarda çalışmalar devam ediyor” dedi.
Tüm bu petrolün taşınması, ulaşıma yatırım yapılmasını gerektirecektir. Smailov, Atyrau bölgesindeki Tengiz sahasını geliştiren Kazakistan’ın en büyük petrol üreticisi Tengizchevroil’in elindeki vagon sayısını iki katına çıkardığını ve Gürcistan ve Özbekistan’a trenle pilot sevkiyatlar yapmaya başladığını söyledi.
GEÇEN YIL AVRUPA’YA 54 MİLYON TON PETROL SATTI!
Bununla birlikte, alternatif yollar boyunca hareket ettirilen petrolün hacmi, göreceli olarak hala çok küçük. Geçen yıl Kazakistan, Rusya’dan yüzlerce kilometre geçen ve Karadeniz’deki Novorossiysk limanına ulaşan Hazar Boru Hattı Konsorsiyumu güzergahı üzerinden Avrupa’ya 54 milyon ton petrol gönderdi. Kazakistan’ın ürettiği 86 milyon tonun geri kalanının çoğu Çin’e gitti.
TOKAYEV: “HAZAR GÜZERGAHI’NIN HACMİ 20 MİLYON TONA ÇIKACAK!
7 Kasım’da batı Mangystau bölgesinde halka açık bir etkinlikte konuşan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev uzun vadedeki ticari hedefler için iyimser bir görüntü çizdi. Trans-Hazar güzergahı boyunca Kazakistan’ın iki limanı olan Aktau ve Kuryk üzerinden taşınan petrol hacminin sonunda yılda 20 milyon tona çıkacağını söyledi. Bu hedefe hangi zaman diliminde ulaşılacağını belirtmedi.
2025 HEDEFİ 100 MİLYON TON!
Kazakistan petrol üretimini artırmayı planladığı için lojistik konusu acil bir konu. Bir lobi grubu olan Petrol Sahası Hizmet Şirketleri Birliği’nin CEO’su Nurlan Zhumagulov’a göre Kazakistan, esas olarak Tengizchevroil ve Kashagan mega sahasındaki üretim kapasitesini artırarak 2025 yılına kadar yıllık üretimi 100 milyon tona çıkarmayı planlıyor.