Aralarında Sovyetler Birliği Dönemi’nden kalma sınır anlaşmazlıkları bulunan iki Orta Asya ülkesi olan Kırgızistan ve Tacikistan arasında Tacikistan’ın saldırması sonucu bu yıl iki kere çatışma çıktı. Çoğunluğu Kırgız 54 kişinin öldüğü ilk savaştan sonra kendisini savunmak isteyen Kırgızistan, Türkiye’den SİHA aldı. Türk SİHA’larının ilk defa Orta Asya’daki bir savaşta kullanılmasının ardından Tacikistan ise çareyi İran SİHA’larında buldu.
Kırgızistan ve Tacikistan arasında çatışma ihtimali gün geçtikçe artıyor.
GERİLİMİN ANA SEBEBİ BELİRLENMEMİŞ SINIRLAR!
Uzun yıllardır gerilimin yüksek olduğu Kırgız-Tacik sınırının kabaca üçte biri işaretlenmemiş ve çizilmemiş durumda. Dolayısıyla bu bölgelerdeki toprak ve akar su hakları konusunda iki ülke arasında yıllardır devam eden ihtilaflar çözülmemiş durumda.iki ülkenin orduları arasında 2021 Nisan ayı sonlarında çatışmalara dönüşen bu yerel anlaşmazlıklar bu yıl çıkan ilk çatışmada her iki taraftan en az 54 kişinin ölürken 2022 Eylül ortasında çıkan ikinci çatışmada ise en az 134 kişi hayatını kaybetti.
RUSYA GERİLİMİ AZALTMADI!
Rusya ve Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, çatışmaya barışçıl bir çözüm bulunması çağrısında bulunurken Kırgızistan ile Tacikistan arasındaki gerilimi azaltmak için kaydadeğer hiçbir şey yapmadı.
KIRGIZİSTAN İLK SAVAŞTAN SONRA TÜRKİYE’DEN SİHA ALDI!
Ekim 2021’de, ilk Kırgız-Tacik savaşından yaklaşık altı ay sonra, Kırgızistan Devlet Ulusal Güvenlik Komitesi başkanı Kamçibek Tashiyev, ilk Türk askeri insansız hava araçlarının Kırgızistan’a geldiğini duyurdu. Tashiyev, Kırgızistan’ın ayrıca Birleşik Arap Emirlikleri’nden de 40 zırhlı araç satın aldığını belirtti.
İLK SAVAŞTA KAYIPLARIN ÇOĞU KIRGIZ TARAFINDAYDI!
Nisan 2021 savaşı sırasında Tacik birlikleri birkaç bölgede sınırı geçerek Kırgızistan’a girmişti ve o çatışmadaki kayıp ve hasarın çoğu Kırgız tarafındaydı.
TÜRK YAPIMI SİHALAR ORTA ASYA’DA İLK KEZ KULLANILDI!
14-17 Eylül 2022 savaşı sırasında Tacik birlikleri tekrar Kırgız topraklarına ihlal etmiş ve birkaç Kırgız köyünü geçici olarak işgal etmişti. Kırgızistan ikinci çatışma sırasında bir ilke imza atarak Orta Asya’da Türk yapımı askeri insansız hava araçlarını ilk kez bir savaşta kullanmıştı. Bu çatışma sırasında Tacikistan’daki Ovchi-Kalacha köyünde bir SİHA saldırısı sonucunda en az on kişinin öldüğü bildirilmişti.
İRAN, TACİKİSTAN’DA SİHA FABRİKASI AÇTI!
Bu gelişmeler üstüne İran Silahlı Kuvvetleri Komutanı General Mohammad Bagheri, 16 Mayıs’ta Tacikistan’ı ziyaret etti ve Tacikistan Savunma Bakanı Sherali Mirzo ile birlikte Tacikistan’ın başkenti Duşanbe’de İran’a ait Ababil-2 askeri insansız hava araçları üretecek bir fabrikanın açılışını yaptı. Tacikistan’ın Eylül çatışmalarında herhangi bir askeri insansız hava aracı kullandığına dair bir rapor yok, ancak Ekim ayında Tacikistan’ın İran yapımı insansız hava araçları satın alacağına dair bir bilgi vardı.
AKSUNGUR DA BİZİM!
2 Kasım’da Kırgız güvenlik şefi Tashiyev, Facebook sayfasında elinde Türk yapımı bir insansız hava aracının maketini tutarken “Artık ‘Aksungur’ da bizim” yazan bir fotoğraf paylaşmıştı. Daha önce Anadolu Ajansı, Aksungur İHA’nın “750 kilogram yük taşıma kapasitesine ve 50 saatlik uçuş süresine sahip olduğunu” yazmıştı.
ÜÇÜNCÜ BİR SAVAŞ KUVVETLİ BİR İHTİMAL!
Eylül savaşından bu yana her iki taraf da diğerini sınır bölgesine ek asker ve silah getirmekle suçlarken. İki hükümet arasındaki gerilim artıyor ve görünüşe göre iki ülke başka bir silahlı çatışmaya hiç uzak değil. İki ülke arasında gerçekleşmesi muhtemel üçüncü bir savaşta askeri dronların önemli bir rol oynaması güçlü bir ihtimal gibi görünüyor.