Kuzey Kore’nin yeni Hwasong-17 “canavar füzesi”

Kuzey Kore’nin yeni Hwasong-17 “canavar füzesi”

Gerginliğin her saniye daha da yükseldiği bölgede, dün yaşanan Japonya’nın MEB’ine düşen füze sonrası bir gelişme daha yaşandı. Daha önce analistlerin dile getirdiği devasa yeni füzenin denemesinin yapıldığı Kuzey Kore tarafından kabul edildi..


Kuzey Kore, analistlerin daha önceki iddialarla ilgili şüpheler ortaya çıktıktan sonra sistemin ilk başarılı lansmanı olabileceğini söylediği devasa yeni Hwasong-17 kıtalararası balistik füzesini (ICBM) test ettiğini söyledi.

KUZEY KORE’NİN EN BÜYÜK FÜZESİ

Hwasong-17, nükleer silahlı Kuzey Kore’nin şimdiye kadarki en büyük füzesi ve dünyadaki en büyük karayolu mobil sıvı yakıtlı ICBM’sidir.

Kuzey Kore’yi izleyen ABD merkezli bir program olan 38 North’a göre, çapının 2,4 ila 2,5 metre arasında olduğu tahmin ediliyor ve tamamen yakıt doldurulduğunda toplam kütlesi muhtemelen 80.000 ila 110.000 kg arasında bir yerde.

Devlet medyasının fotoğrafları, Kuzey Kore’nin önceki ICBM’lerinden farklı olarak, Hwasong-17’nin doğrudan 11 dingilli bir taşıyıcı, montaj, fırlatma (TEL) aracından fırlatıldığını gösterdi.

MENZİLİ NE KADAR?

Devlet haber ajansı KCNA’nın Cumartesi günü bildirdiğine göre, Cuma günü fırlatılan füze yaklaşık 69 dakika boyunca yaklaşık 1.000 km (621 mil) uçtu ve maksimum 6.041 km yüksekliğe ulaştı.

Japonya Savunma Bakanı Yasukazu Hamada, silahın 15.000 km’ye (9.320 mil) kadar gidebileceğini ve bunun Amerika Birleşik Devletleri kıtasına ulaşmaya yeteceğini söyledi.

DAHA ÖNCEKİ İDDİALAR

Kuzey Kore daha önce, devlet medyasının 67.5 dakika boyunca 1.090 km (681 mil) menzile ve maksimum 6.248,5 km (3.905 mil) yüksekliğe uçtuğunu söylediği 24 Mart’ta ilk kez bir Hwasong-17’yi başarıyla fırlattığını iddia etmişti.

Ancak bu lansmandan sonra, Güney Koreli ve ABD’deki analistler ve istihbarat yetkilileri, Kuzey’in aslında ilk kez 2017’de test edilen bir Hwasong-15’i fırlattığı sonucuna vardı.

ÖNCEKİ GÖRÜŞLER?
Kuzey Kore, daha önce görülmemiş ICBM’yi ilk olarak Ekim 2020’de benzeri görülmemiş bir şafak öncesi askeri geçit töreninde açıkladı ve analistler, Hwasong-15’ten “önemli ölçüde daha büyük” göründüğünü belirtti.

Ekim 2021’de Pyongyang’daki bir savunma sergisinde ikinci kez sergilendi. Serginin fotoğraflarını inceledikten sonra analistler, bu büyük ICBM’nin resmi tanımının büyük olasılıkla Hwasong-16 değil, “Hwasong-17” olduğu sonucuna vardılar.

Seul ve Washington’daki yetkililer, 27 Şubat ve 5 Mart’taki fırlatmaların Hwasong-17 ICBM sistemini içerdiğini, ancak tam kapasitesini veya menzilini test etmediklerini söylediler. Bazı analistler, bu testlerin yalnızca bir aşamayı kapsadığını söylüyor.

TASARIMI TARTIŞMALI DURUMDA

Hwasong-17’nin boyutu, analistleri, füze savunmasını daha iyi delmek için birden fazla savaş başlığı ve tuzak taşıyacak şekilde tasarlanacağı konusunda spekülasyon yapmaya sevk etti.

Bazı gözlemciler, Kuzey Kore’nin 27 Şubat ve 5 Mart fırlatmalarında test ettiğini iddia ettiği uydu teknolojisinin, birden fazla bağımsız hedeflenebilir yeniden giriş aracı (MIRV) sistemi için de kullanılabileceğini ve potansiyel olarak tek bir füzenin farklı noktalara nükleer savaş başlıkları atmasına izin verebileceğini söyledi.

Güney Kore ve ABD, Kuzey Kore’nin 2017’den bu yana ilk kez nükleer testlere devam etmek için hazırlıklar yaptığını ve yetkililerin yeni testlerin MIRV sistemleri için savaş başlıkları geliştirmeye yardımcı olabileceğini söylediğini söyledi.

Kaynak: Reuters

Written by:

245 Posts

View All Posts
Follow Me :

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası