İran’da devam eden protestolarda Cuma günü düzinelerce insanın ateşli silahla vurulduğu aktarıldı.
İran’ın haftalardır baskılamaya ve üstesinden gelmeye çalıştığı protestolara katılan göstericilere, Cuma namazı sonrası silah kullanılarak ateş açıldığı söylendi.
DİNMEYEN PROTESTOLAR!
22 Yaşındaki genç kadının ahlak polisi tarafından kıyafeti sebebiyle gözaltına alınmasının ardından gerçekleşen ölümü haftalardır İran sokaklarının göstericilerle dolmasına sebep oldu.
Mahsa Amini’nin ölümü küresel çapta ses getirirken ülkede sokaklara dökülen binlerce insan yönetimi eleştiren sloganlar atarak, pankartlar açarak gösterilerde ve protestolarda bulundular.
İran yönetiminin ilk günlerde çok ciddiye almadığı protestolar, ilerleyen günlerde daha da uzaması ve güçlenmesi ile ciddi olduğunun sinyallerini verdi.
KISITLAMALAR VE KESİNTİLER
Protestoların şiddetlenmesinin ardından gösterileri dindiremeyen İran ülkede internet ve haberleşmenin kısıtlanması gibi yöntemlere başvurdu.
Bu kısıtlama süresi boyunca ise farklı kaynaklar, amatör bilgi paylaşımcıları sayesinde tüm dünya İran güvenlik güçleri tarafından gerçekleştirilen bazı şiddet olaylarına tanıklık etti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER BASKISI
Tüm bu şiddet olayları öyle büyüdü ve ses getirdi ki sonunda Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu konuyu ele aldı ve İran’ın başını ağrıtacak gelişmeler yaşanmaya başladı.
Fakat İran yönetimi sürekli olarak iddiaları yalanladı, fakat iddiaların karşısına somut bir kanıt koyamadı.
CUMA SONRASINDA ÇATIŞMA!
Cuma günü yayınlanan haberlerde ise kaynaklar Cuma ibadeti sonrasında güvenlik güçlerinin protestoculara ateş açarak karşılık verdiğini, protestoculardan düzinelerce yaralanan olduğunu aktardı.
Oslo merkezli İran İnsan Hakları grubu UST, İran Devrim Muhafızlarının halkı bastırmak için ağır makineli tüfekler de dahil olmak üzere askeri teçhizatlar kullandığını söyledi.
Ayrıca UST gösterilerin başlamasından bu yana 51’i çocuk ve 27’si kadın olmak üzere 416 kişinin İran güvenlik güçleri tarafından öldürüldüğünü söyledi.
TEYİTSİZ BİLGİ
Londra merkezli BAC adlı aktivistlerin sık kullandığı bir telegram kanalında ise “düzinelerce kişi öldü ve yaralandı” denildi fakat kanıtlanamadı.
Cuma günü gerçekleşen protestolar Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi’nin İran’ın kanlı müdahalelerine ilişkin üst düzey bir soruşturma açılması kararının ardından gerçekleşti.
İRAN’DAN KINAMA
İran ise canını sıkan bu soruşturma ile ilgili olarak “Bu iddialar ve soruşturmaların kimseye bir yararı olmayacak. Bu tarz eylemler ülkenin egemenliğini ihlal demektir.” diyerek alınan kararı kınadı.