Japonya, İtalya ve İngiltere yeni nesil savaş uçağı geliştirme kararı aldı. 2035 yılında banttan inmesi beklenen projenin maliyetinin milyarlarca dolar olacağı tahmin ediliyor. Açıklamanın yapıldığı bildiride sebep olarak tehdit ve saldırganlıkların dünya genelinde artması gösterildi.
Japonya, İtalya ve İngiltere ortak savaş uçağı geliştirecek.
2035’E KADAR HAZIR!
Japonya, İngiltere ve İtalya 9 Aralık Cuma günü, ABD de dahil olmak üzere müttefiklerle gelecekteki işbirliği için kapsam taşıyan bir projede ortaklaşa yeni nesil bir savaş uçağı geliştireceklerini söylediler.
2035 yılına kadar hazır olacak yeni jet projesine dahil olacak ülkelerin mevcut araştırmalarını gizli kapasiteden yüksek teknolojili sensörlere kadar en son hava muharebe teknolojisiyle birleştirmesi bekleniyor.
TEHDİTLERİN VE SALDIRGANLIĞIN ARTTIĞI BİR DÖNEM!
Üç ülke yayımlanan ortak bildiride, dünya çapında “tehditlerin ve saldırganlığın arttığı” bir dönemde “gelişmiş askeri yeteneğimizi ve teknolojik avantajımızı hızlandıracağını” ifadelerini kullandı.
Duyurularına, bir sanatçı tarafından yapılmış Fuji Dağı’nın yanından, Londra ve Roma üzerinden uçan şık yeni jetleri gösteren bir dizi resim eşlik etti.

MİLYARLARCA DOLAR HARCANACAK!
Açıklamayı yapan üç ülke bir maliyet tahmini vermediler. Ancak Global Combat Air Programı adı verilen ortak proje altında bir araya gelecek olan üç ülke yüksek teknolojili savaş uçağı geliştirme çabalarına şimdiden milyarlarca dolar akıtıyor.
Açıklamada, “Bu uçağın, birden fazla alanda işlev görecek daha geniş bir muharebe hava sisteminin merkezi parçası olma tutkusunu paylaşıyoruz” denildi.
Projenin geçtiğimiz ay gündeme gelen ham halinde İtalya’ya yer verilmemişti.
NATO İLE ORTAK ÇALIŞMA!
Buna, Avrupa, Asya ve dünya çapında “ABD, NATO ve ortaklarımızla gelecekte birlikte çalışabilirliği” de dahildir açıklamasını yaptılar.
ABD Savunma Bakanlığı, Japonya Savunma Bakanlığı ile ayrı bir ortak bildiride projeyi desteklediğini söyledi.
ABD-Japonya bildirisinde, “Japonya’nın bir sonraki savaş programını diğer platformlar arasında tamamlayabilecek otonom sistem yetenekleri üzerine bir dizi tartışma yoluyla önemli bir işbirliğine başladık” denildi.
JAPONYA GÜVENLİK STRATEJİSİNİ DEĞİŞTİRİYOR!
Duyuru, Japonya’nın güvenlik stratejisinde on yıllardır en büyük revizyonu yapmaya hazır olduğu bir zamanda geliyor.
Japon hükümeti savunma harcamalarını artırmayı planlıyor. Bu plan anayasası askeri kapasiteyi sınırlayan bir ülkede tartışmalı bir hareket olarak görünüyor.

ÇİN’iN ARTAN BASKISI!
Ancak Ukrayna’daki savaş, Kuzey Kore’nin füze testleri ve Çin’in artan baskısı, daha büyük bir bütçe için destek oluşturulmasının önünü açtı.
Japon Savunma Bakanlığı yetkilileri, yeni uçağın F-35 gibi modelleri aşmayı hedeflediğini söyledi.
Yetkili, kesinleşmemekle birlikte toplam maliyetin üç ülke arasında eşit olarak karşılanmayacağını da sözlerine ekledi.
MİTSUBİSHİ ORTAKLAR ARASINDA!
Japon Nikkei gazetesi, Mitsubishi, BAE Systems ve Leonardo şirketlerinin, Washington ile yapılan SM-3 füzesinden sonra Tokyo’nun ikinci ortak geliştirmesi olan yeni projeyi yürüteceklerini söyledi.