Burkina Faso’da giderek artan teröre karşı kurulan yerel milis güçler, AFP’ye verdikleri demeçte, Boko Haram teröristlerinin Nijerya’nın sorunlu kuzeydoğu eyaleti Borno’da yaşanan çatışmalarda 17 çobanı öldürdüğünü ve sığırlarını da çaldığını söyledi.
Nijerya’da çatışan terör karşıtı militanların açıklamalarına göre, teröristler Cumartesi günü Mafa bölgesindeki Airamne köyü yakınlarındaki bir otlakta sığırlarını otlatan çobanlara saldırdı.
ÇOBANLAR DİRENDİ AMA BAŞARAMADI
Milis gücünün lideri Babakura Kolo, “Çatışmada 17 çoban öldürüldü ve tüm sığırları da götürüldü” dedi.
Kolo, “Çobanlar teröristlere direniş gösterdi, ancak daha iyi silahlara sahip olan teröristlere kıyasla silahları ve sayıları azdı.” dedi.
TERÖRİSTLER SAMBİSA’DAN GAJİGANNA ORMANINA TAŞINDI
Dini kendi çirkin ajandalarına alet etmesiyle bilinen söz konusu teröristler, saldırıyı, dini kullanan diğer rakipleri ISWAP ve artık Nijerya ordusu tarafından kontrol edilen Sambisa ormanındaki güvenli alanlarından çıkarıldıktan sonra, göç ederek yerleştikleri yakındaki Gajiganna ormanındaki kamplardan başlattı.
ISWAP, DAEŞ’in “Batı Afrika” kolu olduğunu iddia ediyor. Bu vahşi örgüt 2016’da Boko Haram’dan ayrıldı ve bölgenin uzun süredir devam eden terör örgütleri kaosunda baskın bir grup haline geldi.
ÇOBANLARI “ORDU ADINA CASUSLUK”LA SUÇLADILAR
Bko Haram lideri Abubakar Shekau’nun, geçen yıl Mayıs ayında ISWAP ile çıkan çatışmalarda öldürülmesinin ardından Boko Haram’ın kontrolündeki bölgeler de bu örgüt tarafından ele geçirildi.
Boko Haram ve ISWAP giderek artan bir şekilde sivilleri, özellikle de keresteciler, çiftçiler ve çobanları hedef alıyor ve sivil insanları ordu ve terör karşıtı yerel milisler adına casusluk yapmakla suçluyor.
Ancak ve ancak teröristlere vergi ödeyen çobanların, genellikle sığırlarını militanların kontrolündeki topraklarda güvenli bir şekilde otlatmasına izin veriliyor.
40 BİNDEN FAZLA İNSAN ÖLDÜ
Birleşmiş Milletler’e göre, kuzeydoğudaki terör 2009’dan bu yana 40.000’den fazla insanı öldürdü ve yaklaşık iki milyon insanı evlerinden etti.
Çatışmalar komşu Nijer, Çad ve Kamerun’a da sıçradı ve teröristlerle savaşmak için bölgesel müşterek bir askeri güç oluşturulmasına yol açtı.
Kuzeydoğudaki cinayetler, adam kaçırmalar ve yağmalar Nijerya’daki genel güvenlik krizinin sadece bir parçası.
NİJERYA’DA 25 ŞUBAT DÖNEMECİ TÜRKİYE İÇİN DE ÖNEMLİ
Seçmenler, Türkiye ile yakın ilişkiler geliştiren ve anayasal görev süresi sınırı olan “iki” dönemin ardından istifa eden Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’den sonra ülkeyi yönetecek lideri seçmek için 25 Şubat’ta sandık başına gidiyor.