Filistinlilerin Batı Şeria ve Doğu Kudüs için verdikleri mücadele sonuç verdi. Konu, mahkemeye taşınıyor.
Filistinlilerin İsrail’le yıllardır devam eden mücadeleleri mahkemeye taşındı.
MAHKEME TALEBİ OYLAMAYA SUNULDU
Filistinliler Cumartesi günü Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun Uluslararası Adalet Divanı’ndan (UAD) İsrail’in, Filistin topraklarını işgalinin hukuki sonuçları hakkında görüş bildirmesini talep eden oylamasını memnuniyetle karşıladılar.
BM Genel Kurulu, UAD’den İsrail’in “Kutsal Kudüs Şehri’nin demografik yapısını, karakterini ve statüsünü değiştirmeyi amaçlayan tedbirler de dahil olmak üzere” işgali, yerleşimi ve ilhakının hukuki sonuçları ile ayrımcı mevzuat ve önlemleri” hakkında bir tavsiye görüşü vermesini istedi.
Dünya Mahkemesi olarak da bilinen Lahey merkezli UAD, devletler arasındaki anlaşmazlıklarla ilgilenen en üst BM mahkemesidir. Kararları bağlayıcıdır, ancak UAD’nin bunları uygulama yetkisi yoktur.
Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın sözcüsü Nabil Abu Rudeineh, “İsrail’in hukuka tabi bir devlet olma ve halkımıza karşı devam eden suçlarından sorumlu tutulma zamanı geldi.” dedi.
Üst düzey bir Filistinli yetkili Twitter’da oylamanın “Filistin diplomasisinin zaferini yansıttığını” söyledi. Talebin kabulü lehinde 87 üye oy kullandı. İsrail, ABD ve diğer 24 üye aleyhte oy kullandı. 53 ülke de çekimser kaldı.
NETENYAHU’NUN ZOR GÜNÜ
İsrailli yetkililer oylamayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı. Yahudilerin Şabat bayramı başlamadan önce İsrail’in BM elçisi Gilad Erdan tarafından yapılan açıklamada ise oylama kınandı.
UAD’nin uygulama gücü olmamasına rağmen Cuma günkü oylama, işgal altındaki Batı Şeria topraklarının ilhak edilmesini savunan partilerin de yer aldığı aşırı sağcı bir hükümetin başında Perşembe günü göreve başlayan İsrail’in müstakbel Başbakanı Binyamin Netanyahu için bir tehdit oluşturuyor.