Olası bir Rus saldırısından korkan İsveç, Soğuk Savaş dönemi uygulamalarına geri dönüyor. Buna göre siviller de hizmete çağrılacak.
Ukrayna’nın Rusya tarafından işgali çevre ülkelerde tedirginlik yaratıyor.
SİVİL SAVUNMA HİZMETİ GERİ DÖNÜYOR
İsveç hükümeti, İskandinav ülkesinin Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden bu yana savunma yeteneklerini güçlendirmek için yaptığı son hamlede acil durumlar için sivil savunma hizmetinin yeniden başlatmak için adımlar attığını söyledi.
Başbakan Ulf Kristersson Pazartesi günü yaptığı açıklamada kamu hizmetinin, bu hafta içinde bu doğrultuda hazırlıklara başlayacağını söyledi.
Savunma Bakanı Pal Jonson ve Sivil Savunma Bakanı Carl-Oskar Bohlin ile birlikte düzenlediği basın toplantısında Kristersson, “Resmi bir sivil hizmetin olduğu koşullara geri dönüyoruz” dedi.
Bohlin bu planın, belediye kurtarma hizmetleri içinde uygun şekilde eğitilmiş sivilleri konuşlandırmaya ve acil bir durumda veya olası bir saldırıya yanıt verme yeteneklerini güçlendirmeye odaklanacağını söyledi.
Hükümetin, aslında zorunlu askerliğin sivil eşdeğeri olan sivil savunmanın, ülkenin sivil savunma altyapısının diğer bölgelerinde de yeniden uygulamaya konulması olasılığına ilişkin “daha geniş bir çalışma” yürüttüğünü söyledi.
Bohlin, “Ukrayna’dan edinilen deneyimler açıktır. Söz konusu sivil nüfusu korumak olunca, kurtarma hizmetleri çok ağır bir yük altına giriyor” dedi.
İSVEÇ ORDUSU DA GENİŞLEYECEK
Kaç sivilin dahil olacağı henüz belli değil, ancak yerel basında çıkan haberler, İsveç’in Soğuk Savaş dönemi savunma planlarını yansıtan planın ilk aşamasının bir parçası olarak 3.000 kadar kişinin çağrılabileceğini öne sürdü.
Bloomberg haber ajansının haberine göre, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden tedirgin olan İsveç, askeri harcamalarını gayri safi yurtiçi hasılasının yüzde 2’sine ve 2030 yılına kadar askere alınanların sayısını ikiye katlayarak 10.000’e çıkarmayı planlıyor.