Soğuk kuzeyde sıcak tartışma: İsveçliler ve Finler, NATO’ya katılmayı istiyor mu?

Soğuk kuzeyde sıcak tartışma: İsveçliler ve Finler, NATO’ya katılmayı istiyor mu?

Kuzey ülkelerinin NATO’ya katılım süreçlerindeki tek engel, Türkiye’nin vetosu değil. İki ülkenin toplumlarında da NATO konusunda kararsızlık mevcut.

İsveç ve Finlandiya’da NATO’ya katılım konusunda tartışmalar yaşanıyor.

FİNLER NATO ÜSSÜ İSTEMİYOR

Finlandiya’da, Taloustutkimus sosyoloji servisi tarafından yürütülen bir kamuoyu yoklamasına göre, Finlandiya’nın NATO katılması durumunda, ülkede NATO üslerinin konuşlandırılmasına karşı çıkanların sayısı, destek verenlerden daha fazla.

Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre, ankete katılanların %48’i Fin topraklarında ittifak üslerinin konuşlandırılmasına karşı çıkıyor, %39’u destekliyor, %13’ü ise kararsız.

Ankete katılanların yaklaşık yarısı (%49) Finlandiya’nın, NATO’nun uluslararası askeri operasyonlarına ve faaliyetlerine daha aktif bir şekilde katılmasını istiyor. %42’si Finlandiya’nın, NATO üyesi olarak sadece ülkelerini korumaya görevlerine katılmasını istiyor, %9’u kararsız.

İSVEÇLİLER TÜRKİYE’YE TAVİZ VERMEK İSTEMİYOR

İsveç’te de sosyal demokrat öğrenci topluluğu olan S Students, bir kez daha sosyal demokratların, İsveç’in NATO’ya katılmasına karşı olduklarını belirterek, bu uğurda Türkiye’ye verilen tavizler konusunda şeffaf olunmadığını ve hükümetin adeta bir diktatörlük peşinde koştuğunu açıkladı. Katılım sürecinin yasal olmadığını da belirten topluluk, İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström’ün, İsveç topraklarında NATO’nun nükleer silahlarının konuşlandırılıp konuşlandırılmayacağı konusunda da şeffaf olmadığını ve İsveç halkının bu silahları istemediğini belirtti.

Topluluk ayrıca “Eğer NATO’ya katılmamız gerekiyorsa bunu onurlu bir şekilde yapabiliriz.” dedi.

Written by:

Lisansını Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü’nde tamamladı. Halen Marmara Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Anabilim Dalı’nda yüksek lisansına devam etmektedir. Araştırma alanları arasında NATO, kamu diplomasisi, göç ve diaspora bulunmaktadır. Star Wars romanlarının da olduğu çeşitli kitapların çevirmenidir. İngilizce, Fransızca, Endonezyaca ve Esperanto dillerini bilmektedir.
View All Posts
Follow Me :

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası