Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra fırlayan enerji fiyatları Almanya sanayisinin duraklamasına neden olmuştu. Artan enerji maliyetleri ve ekonomik sıkıntılar açıklanan büyüme oranıyla biraz olsun nefes alındığını gösteriyor. Almanya bugün %1.9 büyüme açıkladı.
Avrupa’nın en büyük ekonomisi hiç kuşkusuz Almanya. Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden en çok etkilenen ülke ekonomisi Almanya oldu. 2021 yılında yavaşlamaya başlayan ekonomi, Rusya etkisiyle artan enerji maliyetleriyle birlikte sancılı bir dönem yaşanmasına neden oldu. Almanya İstatistik Kurumu 2022 sonunda tüm bu kötü gidişata rağmen %1.9 ‘luk büyüme oranı yakaladıklarını açıkladı.
Sert kış şimdilik geçmiş gibi duruyor. Peki ama Almanya ekonomisi için risk hala kapıda mı?
AFP’ye konuşan Alman ekonomist Jan-Christopher Scherer, “Alman ekonomisi tahminlerden daha fazla direndi. Daha da direnebilir” dedi.
Scherer; “Ayrıca hükümet doğru hamleler yaptı. Bu hamleler sayesinde gerileme yavaşlatıldı. Şimdilik resesyonun etkilerinden çıkan bir Almanya var” şeklinde konuştu.
RİSK HALA KAPIDA MI?
Bazı ekonomistler ise Schrerer kadar iyimser değil. Artan enerji maliyetlerine hükümetin attığı adımların bir süre sonra yetersiz kalacağını düşünüyorlar. Özellikle Rusya’nın Ukrayna ile olan savaşı arttıkça, maliyetlerin giderek baskı oluşturmasından dolayı, bahar aylarına doğru ekonominin yeniden durağan görünüme geçebileceğini düşünüyorlar.
Almanya’nın lokomotif sanayi sektörü olan otomobil sektöründe işler eskisi kadar iyi değil. Büyük Alman otomobil markaları dünya genelindeki üretim ve satış rakamlarında geçmiş yıllara göre düşüş açıkladı.
Alman otomobil endüstrisi derneği VDA’nın başkanı Hildegard Mueller geçtiğimiz Çarşamba günü yaptığı açıklamada; “Otomobil sanayisi Almanya’nın refahının motorudur. En büyük itici gücüdür. Ve bu gücün enerjiye ihtiyacı vardır.” dedi.
Benzer bir açıklama da ING’de makroekonomi başkanı olan Carsten Brzeski’den geldi. Brzeski; “Endüstriyel üretim 2019’deki pandemi sürecinden önceki seviyenin hala %4 altında.” dedi.
Brzeski’ye göre; “Üretim alanında yeni siparişler düşüşte. Yüksek enerji maliyetlerinden dolayı pek çok üretim tesisi kapasitesinin altında çalışıyor.”
ALMANYA ENERJİ İÇİN ALTERNATİF GİRİŞİMLERDE BULUNUYOR
Alman hükümeti Lützerath köyünü boşaltarak, kömür madeni açıp işletmek için harekete geçti. Köyü insanlardan boşaltma çalışmaları sürerken öte yandan iklim aktivistleri de harekete geçerek, Alman hükümetinin yeşil enerjiden vazgeçmemesi gerektiğini yönünde protestolar düzenliyorlar. Alman Polisi protestoculara karşı şimdilik bir tavır almadı ama köyü derhal boşaltmaları gerektiğini söylemiş durumda. İklim aktivistleri ise maden ocağının açılacağı yerde kendilerini zincirlerle bağlamış durumdalar.
Maden ocağını işletecek şirketin genel merkezinde de benzer protestolar düzenleniyor. Yaklaşık 30 kadar iklim aktivisti RWE binasına giderek protesto gerçekleştirdi.