İtalya’da hükümet, Afrika’da enerji açılımı için kolları sıvadı. İlk duraklar Cezayir ve Mısır oldu.
Avrupa’da enerji krizine çözüm arayışları sürüyor.
BAŞBAKAN CEZAYİR’DE
İtalya Başbakanı Giorgia Meloni Pazar günü iki günlük bir ziyaret için Cezayir’e geldi. Meloni, Cezayir Başbakanı Aimene Benabderrahmane tarafından karşılandı. İki ülke stratejik bir ortaklık kurmaya çalışıyor ve İtalya, gaz zengini Kuzey Afrika ülkesinin yardımıyla Rus enerjisinden daha fazla uzaklaşmaya çalışıyor.
Cezayir, İtalya’nın bir numaralı enerji tedarikçisi olarak Rusya’nın yerini aldı ve Roma bu ortaklığı güçlendirmenin yollarını arıyor. Bununla birlikte, iki ülkenin iş birliğini derinleştirebileceğinin bir işareti olarak, deniz inşaatı, arabalar ve start-up gibi konuların Meloni’nin gündeminde olduğu söylendi.
Cezayir’in Roma büyükelçisi, “İtalya’nın Cezayir gazı için bir Avrupa merkezi, diğer AB ülkeleri için bir kavşak olmasını istiyoruz.” dedi.
DIŞİŞLERİ BAKANI MISIR’DA
İtalya Dışişleri Bakanı Pazar günü yaptığı açıklamada ülkesinin, Mısır’ı Akdeniz’deki düzensiz göçü önlemede ve enerji güvenliğini güçlendirmede önemli bir ortak olarak gördüğünü söyledi.
Mısır, 2016’dan bu yana göçmen teknelerinin kendi kuzey kıyılarından ayrılmasını büyük ölçüde engellemiş olsa da, Libya üzerinden Avrupa’ya geçen Mısır vatandaşlarının sayısı keskin bir şekilde arttı.
İtalya içişleri bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, İtalya’da karaya çıkan Mısırlı yasadışı göçmen sayısı 2020’de 1264’ken bu sayı 2022’de 20.542 kişi oldu.
Dışişleri Bakanı Antonio Tajani Kahire’ye yaptığı ziyarette, düzensiz göçle mücadele çabalarının bir parçası olarak İtalya’nın “Mısır’dan gelenler de dahil olmak üzere daha fazla yasal göçmen almaya hazır olduğunu” söyledi.
Mısırlı mevkidaşıyla düzenlediği basın toplantısında herhangi bir sayı vermemesine rağmen, göçmenlere İtalya’da eğitim görmeleri ve eğitim almaları için hibe veren pilot projelerden bahsetti.
Tajani, İtalya ve Avrupa’nın da Ukrayna’daki savaşın ardından enerji ihtiyaçlarını karşılamak için Kuzey Afrika’ya baktığını belirtti. İtalyan Eni şirketinin Mısır’daki gaz üretiminde güçlü bir payı mevcut.
Tajani, İtalya’nın üretici ülkelerle daha fazla anlaşma yapmak için çalıştığını da açıkladı. “Mısır’ın İtalya’nın Akdeniz’deki büyük ortaklarından biri olması gerektiğine inanıyorum. İtalya, Avrupa’nın büyük bir enerji üssü olmayı hedefliyor ve bu noktada Mısır ile yakınsama olabilir.”