Türkiye ile yakın ilişkilere sahip Güneydoğu Asya ülkesi Endonezya, dünyada herkesin ismini bildiği ama kimsenin yeri dahil pek bir şey bilmediği belki de tek ülke. Nedense görünmez bir şekilde sessizce, ama hızla yükselen bu devasa ülkenin yeraltı kaynakları ise akılalmaz bir kombinasyona sahip: Nikel, boksit ve kobalt… Bu madenlerin hepsi batarya için hayati öneme sahip. Peki ülke nasıl bir anda yükseldi? Hangi ülkeler fırsatı fark etti? Türkiye olayların neresinde? İşte bilmeniz gerekenler…
Endonezya, lideri ve üzerinde son yaşananları sizler için özetledik. Kesinlikle ilginç, stratejik ve avantajlı bir ülkeye hızla dönüşen bir ülkenin hikayesini aktarmaya çalıştık.
ENDONEZYA HAKKINDA BİLMENİZ GEREKENLERİN ÖZETİ
Öncelikle Endonezya, güneydoğu Asyaʼnın en büyük ülkesi ve en büyük ekonomisi. Endonezyaʼnın lideri Joko Widodo, daha çok Jokovi takma adıyla tanınıyor. Birkaç ay önce önce Bali’deki G-20 zirvesinin de ev sahipliğini yapmıştı.
Ekonomik gelişmeyi vatandaşlarının gözüne elle tutulabilir ve gözle görülebilir şeylerle sokmayı seven Jokowi, 16 yeni havalimanı 18 yeni liman ve 2100 kmʼden fazla otoban inşa ediyor bu otobanların bir kısmında ERG inşaat isimli bir Türk firması da yatırımcılar arasında bulunuyor.
Bütün bunların dışında yeni bir başkent de inşa eden Endonezya, Borneo ormanlarının ortasında Nus Antara isminde bir başkent inşa ediyor ve bu projenin 34 milyar $ tutması bekleniyor.
Endonezya aynı zamanda dünyanın en kalabalık beşinci ülkesi. Nüfusu 276 milyon ve dolayısıyla pazarı da bir o kadar büyük. Dünyanın en büyük yedinci ekonomisi ve piyasa sıralamasında da sadece 16’ncı – üstelik giderek de yükseliyor.
Ülkenin nüfusu 6000ʼden fazla adaya yayılmış durumda ve bu adalar çok sık ormanlarla kaplı. Üstelik üzerlerindeki yerleşim de eşit dağılmamış. Bir kısmı çok sakin ve neredeyse ıssızken diğerleri neredeyse iğne atsak yere düşmeyecek durumda.
Ama, en doğusundan en batısına kadar olan uzaklık, inanılmaz ama, Londra ve Afganistanʼın başkenti Kabil arasındaki uzaklığa eşit!
Ülke genç bir nüfusa sahip, zira nüfusun %26ʼsı 15 yaşının altında. Bu oran hızla yaşlanan doğu Asya ülkelerine büyük bir tezat oluşturuyor. Geleceğin nasıl şekilleneceğine dair başka bir gösterge olarak resmi netleşiriyor.
Endonezya, aynı zamanda giderek ısının Hint-Pasifik yakınlarında olmasına rağmen çok başarılı bir şekilde son yıllarda diplomatik bir tarafsızlık politikası izliyor. Türkiye’nin Ukrayna’daki duruşuna benzer, sakinlikten yana tutum alan ülke, hem Çin hem de Batıdan gelecek muhtemel yatırımları kaçırmak istemiyor.
ADETA BATARYA İÇİN ÖZEL OLARAK AYARLAMIŞ MADENLER: GELECEĞİN SUUDİ ARABİSTAN’I MI?
Üstelik bu ada takımı ülkesi, dünyanın toplam nikelinin beşte birini elinde tutuyor. Dünyada Endonezya’dakine benzer madenlere sahip tek ülke Avustralya.
Bununla birlikte, neredeyse mucizevi bir biçimde uygun ikinci bir madene de ev sahipliği yapıyor: Endonezya aynı zamanda dünyanın üçüncü büyük kobalt üreticisi.
Sahip olduğu madenlerin, yani nikel ve kobaltın özelliği ise size ülkenin geleceği hakkında bir fikir verecek: Bu iki maden de pil ve batarya üretimi için hayati önem taşıyor.
Bu sayede Endonezya 2030ʼdan itibaren dünyanın en büyük beş yeşil emtia üreticisi arasına girecek. Bazı uzmanlar, Endonezya’yı geleceğin Suudi Arabistan’ı olarak görüyor.
Yerel olarak işlenmeye başlanan bir diğer metal ise boksit. Kullanılan alüminyum bundan yapılıyor pillerde de, yine, alüminyum kullanılıyor.
ENDONEZYA LİDERİ, ÜLKESİNİN YERALTI KAYNAKLARINA SAHİP ÇIKTI: HER ŞEY DEĞİŞTİ!
Özellikle metal işleme sektörü başta olmak üzere ülkeye gelen yabancı yatırım giderek arttı ve bunun sonucu olarak ülkenin ekonomisinin son yıllardaki büyümesi giderek hızlandı.
Ama Endonezya ekonomisinin bu kadar hızlı büyümesinin tek sebebi Endonezyaʼnın doğal kaynaklara sahip olması değil.
Bunun sebebi ise hükümetin müdahaleleriydi.
2014 yılında Jokowi’nin ilk görev süresinin hemen öncesinde, Endonezya işlenmemiş yeraltı kaynaklarının ülkeden dışarı satılmasını yasakladı.
Bu politika serbest piyasa ve kapitalizme biraz tezatlık oluştursa ve aynı zamanda birçok madenin kapanmasına yol açsa da Endonezyaʼnın nikel cenneti olması sayesinde piyasalar bu süreci gelişerek kapattı.
ENDONEZYA YATIRIM BEKLİYOR: TÜRKİYE İÇİN FIRSATLAR
Güney Koreli bir batarya şirketi olan LG Energy Solutions ve Hyundai, Endonezyaʼnın ilk elektrikli araba batarya hücresi tesisini geçen yılın sonlarında kurdu. Hükümet Teslaʼnın da bu şirketleri izlemesini ve ülkeye gelmesini istiyor. Somut bir örnek: Yakın zaman önce Tesla‘ya fabrika kurması için Merkez Java bölgesinde büyük bir alan teklif ettiler…
Bu kadar yatırımcıya kucak açan bir ülkeye hala pek de fazla gidilmiş değil. Örneğin şu ana kadar Appleʼın Endonezce Appleʼın Vietnamʼda 26 tane, Malezyaʼda 20 tane, Taylandʼda 18 tane, Filipinlerde 16 tane sağlayıcısı var fakat Endonezyaʼda sadece 2 tane sağlayıcısı var.
Yabancı yatırımlar dışında, elbette yerel girişimler de var. Örneğin Elektrum, bu büyük nüfuslu ve toplu taşımanın neredeyse olmadığı ülkede herkesce kullanılan motosikletlerin yerine elektrikli motosikletlerin pazarını keşfetti ve şimdi bu büyük bir pazara elektrikli motosiklet bataryası yaparak giriş yapıyor
“Neden oradayız?” diye sorulduğu dönemlerde bu kritik ülkeyle yakın ilişkiler kuran Türkiye, ilk gidenlerden yatırımcılardan biri olarak tüm bu gelişmeleri, özellikle de TOGG düşünüldüğünde avantaja çevirebilir.