Bahar aylarında öngörülen ısınma krizi geldi çattı. Tek farkı, beklenen yerde değil, Asya’da gerçekleşti. Çin şimdi dondurucu soğuklarla, ısınma imkanı olmaksızın baş etmeye çalışıyor.
Enerji krizi sonunda kapıyı çaldı.
ÇİN BUZ KESİYOR
Çin genelinde evleri ve işyerlerini ısıtmak için yaygın olarak kullanılan doğal gazın olmaması, on milyonlarca insanı kızdırdı ve sosyal medyada yakıcı şikayetlere dönüştü.
Çin’in en büyük lideri Xi Jinping’in Aralık başında “sıfır Kovid” politikasından vazgeçmesinden bu yana bu kış yüz milyonlarca insan Kovid’e yakalandı. Bu politika, enfeksiyonları düşük tuttu, ancak yerel yönetimlerin bütçelerini tüketen toplu testler gibi maliyetli önlemler gerektiriyordu. Pek çok kasaba ve şehir artık değil evlere yeterli miktarda gaz tedarik edebilmek, kendi çalışanlarına ödeme yapmak için bile ihtiyaç duydukları paradan yoksun.
Uzmanlara göre kriz, Çin’in enerji düzenlemeleri ve altyapısındaki sistemik zayıflıkları açığa çıkartıyor.
ANCAK YEMEK ISITABİLİYORLAR
Rusya, uzun süredir Çin’in ve başta Avrupa olmak üzere birçok bölgenin önemli bir doğal gaz tedarikçisi konumunda. Rusya geçen yaz Avrupa’ya ihracatı durdurduğunda, ülkeler başka yerlerden malzeme stoklarken dünya fiyatlarını yükselttiler. Şaşırtıcı derecede sıcak bir kış o zamandan beri Avrupa’da gaz fiyatlarının düşmesine yardımcı oldu, ancak keskin soğuk şimdi Çin’de fiyatları daha da yükseltiyor.
Ulusal hükümet, yerel yönetimlere para ödemeden, onlara ısı sağlamalarını söyledi. Sonuç olarak, gaz etkili bir şekilde paylaştırılıyor ve haneler yemek pişirmek için gereken minimum miktarı elde edebilmesine rağmen ısınabilmek için çok az alabiliyor.