Kırgızistan ve Özbekistan, sınır anlaşmazlıklarını çözümleyen anlaşmaya imza attılar.
Orta Asya’da barış rüzgarları esiyor.
BİR SOVYET MİRASIYDI
Kırgızistan ve Özbekistan liderleri 27 Ocak’ta bir araya gelerek iki ülke arasındaki uzun süredir devam eden sınır belirleme sürecinin sona erdiğini ortaklaşa duyurdular.
Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, her iki liderin de “tarihi” olarak nitelendirdiği bir olayı anmak için Kırgızistan’ın başkenti Bişkek’e gitti.
Yaklaşık 1.400 kilometre uzunluğundaki sınırın kesin hatlarıyla ilgili süregelen belirsizlikler, Sovyet döneminden kalma bir miras. Sınırlar değiştirilmiş olsa bile, Kırgız SSC ve Özbek SSC’nin her ikisi de Sovyetler Birliği’nin bir parçası olduğu için, hangi cumhuriyetin hangi toprağa sahip olduğu sorusu, SSCB dönemi için bir formalite olarak kabul edildi.
Ancak 1991’den bu yana ikili ilişkiler, bu konudaki anlaşmazlıklarla zedelendi. Zaman zaman yerel topluluklar, rakip arazi iddiaları konusunda anlaşmazlığa düştü.
TARİHİ BİR OLAY
Kırgız lider Japarov, geçen yıl kendi ülkesinin parlamentosu tarafından alelacele onaylanan ve aktivistlerin ve muhalif siyasetçilerin sesli muhalefetine rağmen anlaşma konusunda iyimserdi. Anlaşmaya muhalif olanların çoğu şu anda hapiste ve hükümeti devirmeyi planladıkları şüphesiyle yargılanmayı bekliyor.
“Sınır sorununun nihai çözümü, kardeşçe ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi ve sınır temaslarının güçlendirilmesinde kilit rol oynayacaktır. Japarov, 27 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Orta Asya bölgesinde istikrar ve güvenliğin güçlendirilmesine katkıda bulunacağını söyledi.
Mirziyoyev de benzer ifadelerle anlaşmanın iki ülke arasında “barış ve sükuneti” garanti altına alacağını iddia etti. Özbek Cumhurbaşkanı, Kırgızistan ile Özbekistan arasındaki ilişkilerin hiç bu kadar iyi olmadığını söyledi.
Mirziyoyev, “Bu, kardeş milletlerimizin uzun yıllardır beklediği tarihi bir olaydır” dedi. “Zordu ama iki başkanın siyasi iradesiyle bu karmaşık ve sözde çözümsüz meseleleri çözmenin mümkün olduğu ortaya çıktı.”