Uzay yarışı giderek ısınıyor. Hindistan, Ay’a bir gezgin robot göndererek hem insanlığın bilgi birikimine ve bilime katkı sağlayacak; hem de rakiplerine füze üstünlüğü ve roket teknolojisi ile ciddi bir göz dağı vermiş olacak.
ANI News’in haberine göre, Hindistan Uzay Araştırmaları Merkezi (ISRO), Andra Pradesh Satish Dhawan Uzay Merkezi’nden önemli bir fırlatma gerçekleştirdi. Bilimsel bir amaçla, ancak füze teknolojisinde de göz dağı vererek, “LVM3-M4” roketiyle fırlatılan Chandrayaan-3 isimli Ay gezgini robotun, Ay’ın güney kutbuna inmesi ve göreve başlaması bekleniyor.
BÜYÜK BAŞARI
Hindistan’ın Ay robotunun Dünya’dan Ay’a yolculuğuna başladığı açıklanırken, 23 Ağustos’ta bölgeye varması planlanıyor. Yörünge manevralarından sonra “Ay Transfer Yörüngesi”ni takip edecek araç, 300 bin kilometrenin üzerinde mesafe kat edecek.
İniş platformu ve mobil araç modüllerinden oluşan yaklaşık 3,9 tonluk Hintli Ay gezgininin, Ay’ın yüzeyini incelemesi bekleniyor.
Hindistan lideri Narendra Modi, Chandrayaan-3’ün fırlatışı ile ilgili sosyal medya hesabından, “içindeki uzayda yeni bir deneyimi sürdürdüğünü ifade ederek”, “Bu önemli başarı, biliminsanlarımızın adanmışlığının kanıtıdır.” açıklamasında bulundu.

UZAY TARİHİNDE İSİM YAZDIRMA YARIŞINDA HİNDİSTAN
Hindistan, Chandrayaan-3’ün başarılı olması halinde, ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’den sonra Ay’a “Yumuşak iniş”” gerçekleştiren dördüncü ülke olmuş olacak.
Daha önce 2008 ve 2019 yıllarında farklı görevler için uzaya fırlatılan Chandrayaan’ın 1. ve 2. denemeleri, görevlerini tamamlayamamıştı. Ancak 2014 yılında Hindistan, Ay’dan çok ama çok daha uzak olan Mars’ın yörüngesine bir sonda göndermiş ve Mars yüzeyinin 3 boyutlu haritalarını çıkarmıştı.
TÜRKİYE’NİN AMACI ARTIK 5. OLMAK
Okuyucularımız, “Ay’a yumuşak iniş” kelimelerini bir yerlerden tanıyormuş gibi hissediyor olabilir. Zira Türkiye’nin de başlattığını açıkladığı Milli Uzay Programı, TUA, DELTAV, TÜBİTAK Uzay ve diğer tüm kurumların girişimleriyle yürümeye devam ediyor. Türkiye’nin hedefi artık Ay’a yumuşak iniş yapmış 4. ülke olmak.
