OSINT, İngilizce “Open Source Intelligence” kelimelerinin birleşiminden türetilmiş bir terimdir. Türkçe karşılığı ise “Açık Kaynak İstihbaratı” olarak geçmekte.
Açık Kaynak İstihbaratı; internet, gazete, televizyon, sosyal medya, uydular ve hatta iyonosferdeki parazitlerin ölçümleri gibi açık kaynaklarda yer alan ve “herkes tarafından” yasal olarak temin edilmesi mümkün olan bilgilerin, analiz edilerek istihbarat amaçlı kullanılmasına verilen isimdir.
Özellikle internet, bu alanda önemli bir açık kaynak istihbaratı kaynağı sağlamaktadır. 2000’lerin başında yapılan bir araştırma, dünyada elde edilen istihbaratın %85’inden fazlasının açık kaynaklardan temin edildiğini ortaya koydu. (Güvenlik ve İstihbarat, Dr. Yılmaz, Sait, 2006,s.169) Bu oranın bugün çok daha yüksek olduğu düşünülüyor.
Teknolojinin yaygınlaşması, eskiden çok zor erişilebilen ve istihbari değeri olabilecek bilgilerin ciddi bir kısmını, sınırlı derinlikte de olsa artık internette rahat ve yasal bir şekilde bulunabilir ve daha da önemlisi “kanıtlanabilir” kılıyor.
OSINT, özellikle ülkemizde yanlış bir şekilde “kodlama, hackerlık, casusluk” gibi şeylerle; yani siber istihbarat ile karıştırılmakta. Halbuki istihbarat toplamanın apayrı bir alt dalı olan OSINT yöntemlerinin tümü, tanımı gereği tamamen yasaldır (Bkz. üst menü). Siber istihbarat ve Açık Kaynak istihbaratı birbirinden tamamen farklıdır.
Türkiye’de ve dünyada neredeyse tüm ciddi medya kuruluşlarında bulunan “istihbarat masalarından” da örnekleyebileceğimiz gibi; “istihbarat”, “haber almak” anlamına gelir ve “casusluktan” farklı bir şeydir. Almanızın yasal olduğu haberleri alıyorsanız, bu istihbarattır. Bilgi çalıyorsanız, bu casusluktur ve suçtur; devletin ilgili yetkilileri dışında kesinlikle yapılmamalıdır.
Açık kaynak istihbaratı ise, (diğer her şey gibi) kuralına uygun yapıldığı sürece yasaldır.
Dünyada, ABD, Hollanda İngiltere gibi ülkeler başta olmak üzere uzun süredir OSINT raporları sunarak “forensic” formatında haberler üretmekteler.
OSINT TURK, Türkiye’de OSINT haberciliğinde ilk ve tek olmanın gururunu yaşıyor.
OSINT TURK’ün kurulması amacıyla, kurucunun kişisel birikimlerinden karşıladığı, çok da büyük olmayan bir bütçe oluşturarak haber sitesi kurmak için gerekli harcamalar gerçekleştirildi.
Yayına başladıktan sonra ise; özgün, kaliteli ve daha önce Türk medyasında görülmemiş formatlarda tutkuyla ürettiğimiz kanıta dayalı içerikleri; özel haber yaparak kendileri gelir sağlamak ve rakiplerinin önüne geçmek isteyen diğer medya kuruluşlarına sunuyoruz. Elbette Türkiye Cumhuriyeti’nin çıkarları ile çelişmemeleri şartıyla. Detaylar için menümüzdeki “Hizmetlerimiz” sekmesine tıklayabilirsiniz.
Yukarıda bahsettiğimiz gelirlerimize ek olarak, aynı zamanda OSINT Akademisi’nde, dünyada hiçbir yerde bulamayacağınız kapsamda eğitimler vererek öğrencilerimizden, yani sizlerden de gelir sağlıyoruz.
Kimse tarafından fonlanmadığımızı, üstelik OSINT TURK kurulduğundan beri başka bir gelirimiz olmadığını ve yukarıda bahsettiğimiz ahlaki ve yasal gelirler dışında herhangi bir gelir elde etmediğimizi gururla bildiririz.
OSINT TURK’ün kurucusu Cengiz Büyükuncu, çeşitli ülkelerde uzun süre Astrofizik üzerine eğitim gördükten ve Hollanda’da dersler verdikten sonra döndüğü ülkesinde çeşitli medya kuruluşlarında dış haber editörlüğü, savunma editörlüğü ve OSINT araştırmaları yaptı.
Uluslararası İlişkiler ve Gazetecilik üzerine dünya genelindeki önde gelen üniversitelerden dersler almış olmasının dışında, OSINT konusunda uluslararası araştırmacılarından da dersler aldı. Bu değerli ve tüm dünyada hızla yayılan teknikleri Türkiye’ye getirme ve Türk halkının yararına kullanmaya karar verdi.
2 Eylül 2022’den itibaren OSINT TURK’ün Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlenen Büyükuncu, Türkçe dışında anadil seviyesinde İngilizce; ve İtalyanca, Fransızca, Rusça biliyor.