Kuzey Irak sınırındaki dağlar, 15 Temmuz’dan beri değişiyor!

Kuzey Irak sınırındaki dağlar, 15 Temmuz’dan beri değişiyor!

Kuzey Irak sınırının sıfır noktasındaki karakollarımızın geçmişe ve günümüze ait uydu görüntülerini karşılaştırdık. 2016’dan beri yaşanan değişim akılalmaz. Bakın nereden nereye geldik… İşte PKK’ya karşı başarının sırrı.


Çeşitli açık kaynaklardan uydu görüntülerini kullanarak İran’dan Suriye’ye kadar olan tüm Irak sınırı inceledik. Özellikle de bahse konu sınırın Kuzey Irak segmentine odaklandık.

Kuzey Irak sınırının ücra noktalarında, sınırın kendisini oluşturan sıradağların sarp yamaçlarına yakından baktık. Eş zamanlı olarak, zamanda belli bir noktada değişim yaşandığını saptadık.

Daha sonra bu zirveleri kaplamış Türk ordusuna ait karakolların zamana göre değişimini inceledik.

(Karakolların tam konumları ve diğer hassas bilgiler güvenlik gerekçesiyle haber boyunca paylaşılmayacak. İncelediğimiz yüzlerce noktadan sadece birkaç örnek göstereceğiz.)

Bu incelemelerde elde edilen görüntüleri analiz ettiğimizde üç nokta dikkat çekiyor.

15 TEMMUZ’DAN SONRA TÜRKİYE PKK’YI BİTİRMEYE YEMİN ETMİŞ

En önemlisi, incelediğimiz neredeyse tüm karakollarını, Türkiye’nin çok yakın dönemde inşa etmiş olması.

Geçmiş yıllara ait uydu görüntüleri ile güncel görüntüleri karşılaştırdığımızda birçok olgu dikkat çekiyor. Özellikle, şu anda mevcut birçok karakolunu 15 Temmuz 2016 darbe girişiminin ardından ortaya çıktığını belirledik.

Aşağıda Maxar uydu veritabanından elde edilen fotoğraflardan elde ettiğimiz iki örneği karşılaştırmak yeterli. 15 Temmuz 2016 FETÖ darbe girişimi öncesinde, bu zirvelerde bırakın karakolu tek bir çalı bile yok.

Devletin, FETÖ’cüleri kritik kademelerden temizlemesinin ülkeye olan pozitif etkisi, kelimenin tam anlamıyla, uzaydan fark ediliyor.

KUZEY IRAK SINIRINDA İNŞA EDİLEN KARAKOLLARIN GELİŞMİŞLİĞİ GÖZ DOLDURUYOR

İkinci dikkat çeken olgu ise, karakolların gelişmişlik düzeyi. Dağlık olması sebebiyle gerçek yüz ölçümü çok büyük bir alanı koruyan askerler için bu önemli. Bu bakımdan, ekstrem koşullarda savunan askerlerimizin yaşam ve savunma standartları da göz dolduruyor.

Image

Sentinel-2 ve Copernicus uydularının geçmiş uydu görüntülerini daha detaylı olarak karşılaştırarak eski karakollara baktık. Nadiren de olsa bu tarihten önce var olan eski karakollar küçük ve kiremit çatılı basit barınaklardan öteye geçmiyor. 2016’dan sonra bu eski karakollar da yenilenerek modern ve güvenli hale getiriliyor.

Diğer birçok önemli teknolojinin yanısıra artık askerlerimizin konforu da var. Kalorifer sistemi, helikopter pistleri, havadurumu ve baz istasyonları ile donatılan güvenli binalarda vatani görevlerini yapıyorlar.

TÜRK ASKERİ SINIR HATTI BOYUNCA ULAŞILMASI EN ZOR VE HAKİM ZİRVELERDE

Son olarak, yüz yıllardır aşamadığımız coğrafi imkansızlıkların ülke olarak aştığımızı gördük. Vatan toprağının buruştuğu, puslu dağların hüküm sürdüğü Kuzey Irak sınırına erişim artık açık. Bu coğrafyanın ne kadar zor olduğu, 3 boyutlu uydu görüntülerinde daha iyi ortaya çıkıyor.

Image

2 boyutlu harita verilerine göre, göze ‘kolay’ gelen bu bölge, aslında kuşların bile uçamadığı dağ zirveleri, bulutları yukarıdan delen uçurumlar ve dik vadilerle dolu.

Dağcıların bile tırmanmaya çekineceği bu dağların zirvelerinde büyük ve teknolojik binalar; altyapı; helikopter pistleri ve birçok başka şeyin bu kadar kısa sürede ortaya çıkmış olması önemli. Çünkü Türkiye’nin terörle mücadeledeki azmini ve aynı zamanda inşaat ve lojistik sektöründeki gelişmişliğini de ortaya koyuyor.

Üstelik, uydu görüntüleri üzerinden bu yapıların zamana göre gelişimini de inceleyebiliyoruz. Hükümetin, Kuzey Irak sınırının ‘kuş dahi uçmayacak’ seviyeye gelmesi için yaptığı üs ve karakolların çoğu eş zamanlı olarak beliriyor. En önemlisi de, bunları 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra inşa ettiği ortaya çıkıyor.

Image

Ayrıca öyle görünüyor ki Türkiye, Pençe Kilit operasyonuna herkesin sandığından çok daha uzun zamandır hazırlanıyor. Ülke, ‘PKK’yı bitirme planına’ adeta kendisini FETÖ’den temizlendiği gün ant içmiş.

TÜRK HÜKÜMETLERİ TAVİZ VERMEMEYE DEVAM ETMELİ

Bir zamanlar PKK’lı teröristlerin elini kolunu sallayarak gezdiği ve ülkemize girdiği dağlar artık değişti. O dağlar, bugün bambaşka bir hikaye anlatıyor. Terörle mücadeleden uzun süredir taviz vermeyen Adalet ve Kalkınma Partisi hükümetinin, 15 Temmuz’da sokağa çıkan vatandaşların ve diğer tüm vatanseverlerin girişimleri sayesinde…

Artık tüm zirvelere yerleşmiş olan kahraman Türk ordusu, sınırlarımızı ‘Hudut namustur’ anlayışıyla çok sıkı ve güvenli bir şekilde koruyor.

Image

Bu yeni şartlar altında PKK terör örgütü, kanlı tarihinin sonuna nihayet gelmiş -veya kısa süre içinde şanlı Türk ordusu tarafından zorla getirilecek gibi görünüyor.

Yeter ki kararlı duruş bir devlet politikası haline gelsin, hiçbir hükümet taviz vermesin.

Kaynak: Maxar Technologies, SentinelHub, Google Earth

https://osintturk.com/2022/10/05/osint-turk-ozel-dedeaga/

Written by:

Çeşitli ülkelerde Astrofizik üzerine eğitim gördükten sonra, Uluslararası İlişkiler ve Gazetecilik üzerine dünya genelindeki önde gelen üniversitelerden dersler aldı, OSINT teknikleri konusunda uluslararası alanda tanınan araştırmacıların kurslarına katıldı. Birkaç yıl önce temelli olarak döndüğü Türkiye’de son 3 yıldır çeşitli yerli medya kuruluşlarında dış haber editörlüğü, savunma editörlüğü, tercümanlık ve OSINT araştırmaları yaptı. Kurucusu olduğu OSINT TURK'te Genel Yayın Yönetmenliği görevini üstlendi. Türkçe dışında iyi derecede İngilizce, İtalyanca, Fransızca ve Rusça biliyor.
View All Posts
Follow Me :

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Tüm Hakları Saklıdır © 2023 | OSINT TURK Durumsal Farkındalık ve Araştırma | "Türkiye'nin kanıt sığınağı!" | OSINT Akademisi | İnteraktif Dünya Kriz Haritası